Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Εκεί που ήδη ο «Χριστός Ανέστη»

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Φινλανδία γιόρτασαν την Ανάσταση του Κυρίου την περασμένη Κυριακή, 21 του Απριλίου μαζί με τους Χριστιανούς της Δύσης. Πρόκειται για την μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και για τον υπολογισμό του Πάσχα.

Σε μια παρόμοια κατάσταση ήταν και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά αυτό άλλαξε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το κράτος της Βαλτικής ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση γεγονός που την οδήγησε σε επιστροφή στο ιουλιανό ημερολόγιο.

Η Ορθόδοξη Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας  είναι αυτόνομη αρχιεπισκοπή του ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Έχει τρεις επισκοπές με 58.000 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 1,1% του πληθυσμού της Φινλανδίας. Στην ενορία του Ελσίνκι υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός των πιστών.

Όπως γράφει το Οικουμενικό Πατριαρχείο «η Αὐτόνομος Ἀρχιεπισκοπή τῆς Φιλλανδίας ἱδρύθητῷ 1923 διά Πατριαρχικοῦ καί Συνοδικοῦ Τόμου, διαλαμβάνοντος, ὅτι «τοῦ λοιποῦ ὁ ὀρθόδοξος Χριστιανισμός τῆς Φιλλανδίας, μετά τῶν ἱδρυμάτων του, θά ἀποτελέσῃ ἕν μόνον χριστιανικόν ἔδαφος, ὀνομαζόμενον Ὀρθόδοξος Ἀρχιεπισκοπή Φιλλανδίας».

«Διά Συνοδικῆς Πράξεως (ἀριθμ. Πρωτ. 51) τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου αἱ δύο ἐπαρχίαι τῆς Ἐκκλησίας τῆς Φιλλανδίας, ἀνυψώθησαν εἰς τήν τάξιν τῶν Μητροπόλεων ἀπό τῆς 1ης Φεβρουαρίου 1972».

Τῆς Ὀρθοδόξου ταύτης Ἐκκλησίας προΐσταται ὁΣεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Καρελίας καί πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων

ΣΧΟΛΙΟ Kantam.gr

Το αντίστοιχο κάνει από το 1972 και η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα η οποία συνεορτάζει το Πάσχα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο  για τον υπολογισμό της ημέρας του Πάσχα.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos