Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Κυκλώνας στη Μοζαμβίκη 1.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας

Οι καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα Idai στη Μοζαμβίκη καθώς και σε άλλες πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να γίνονται αισθητές, με το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτήτων να συνεχίζει να μην έχει σταθερή πρόσβαση σε καθαρό νερό και τις ιατρικές ανάγκες να ενδέχεται να αυξηθούν

1.400 είναι τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, αλλά οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Msf) μόνο στη Beira, έχουν φροντίσει πάνω από 1.000 ύποπτα περιστατικά ασθενών, και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση άλλων ασθενειών μεταδιδόμενων διαμέσου του νερού, όπως η ελονοσία, δερματικές και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σχεδόν 600 νεκροί και 1.500 τραυματίες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης, 598 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα στη χώρα, 1.822 είναι οι τραυματίες, 112.000 σπίτια καταστράφηκαν,  έπαθαν ζημιές ή πλημμύρισαν. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1,85 εκατομμύρια άτομα χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Τουλάχιστον 131.000 εκτοπισμένα άτομα βρήκαν καταφύγιο σε 136 διαφορετικές τοποθεσίες και παρόλο που έχουν αποκατασταθεί πολλά σημεία παροχής δημόσιου νερού, οι περισσότερες κοινότητες – δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι – δεν έχουν ακόμη επαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Πάνω από 715.000 εκτάρια καλλιεργειών καταστράφηκαν μόλις στην αρχή της συγκομιδής. Έξω από την Beira, πολλές περιοχές είναι ακόμα απομονωμένες και λαμβάνουν μηδαμινή ή καθόλου βοήθεια.

Στη  Beira εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού

Για να περιορίσουν την επιδημία της χολέρας στις πόλεις Beira, Nhamatanda και  Dondo, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν τρία θεραπευτικά κέντρα και διαχειρίζονται μια μονάδα θεραπείας σε ένα κέντρο υγείας του Υπουργείου Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να βοηθούν πάνω από 350 ασθενείς κάθε φορά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης δημιουργήσει μια μονάδα φροντίδας 20 κλινών στο Dondo και την Ticaκαι μια υποδομή με 10 θέσεις στην περιοχή του Buzi. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης λογισμική, τεχνική και διαχειριστική υπoστήριξη στο Υπουργείο Υγείας για την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στις πόλεις Beira, Dondo, Nhamatanda και Buzi.

Έκτακτη ανάγκη για πόσιμο νερό

Εν τω μεταξύ, οι ομάδες για το πόσιμο νερό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εγκαθιστούν νέους σταθμούς διανομής – ένας εκ των οποίων στην Chingasura, μια από τις περιοχές της Beira που επλήγη περισσότερο από την επιδημία και έναν άλλο στην Dombe προς όφελος των στρατοπέδων των εκτοπισμένων ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή -  ενώ οι ομάδες προαγωγής της υγείας φθάνουν στις κοινότητες για να εξηγήσουν στους ανθρώπους πώς να καθαρίσουν το νερό που έχουν στη διάθεσή τους, καλές πρακτικές για την αποφυγή της μόλυνσης και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου. Εκτός της χολέρας, οι εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές υγείας και στις ιατρικές προμήθειες εξακολουθούν να απαιτούν σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος υγείας και την εξασφάλιση της δυνατότητας στους ανθρώπους να λαμβάνουν βασική ιατρική φροντίδα, φροντίδα για μητέρες και παιδιά ή φροντίδα για τις χρόνιες ασθένειες όπως ο HIV ή η φυματίωση.

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos