Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6

Ο φιλεύσπλαχνος άνθρωπος – Εικόνα του Θεού

Η ευσπλαχνία είναι η εικόνα του Θεού. Και ο φιλεύσπλαχνος άνθρωπος είναι η αληθινή παρουσία του Θεού στη γη. Όπως ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος προς όλους χωρίς εξαιρέσεις, έτσι και ο φιλεύσπλαχνος μοιράζει την αγάπη του απλόχερα προς όλους, χωρίς διακρίσεις.
Όμως, πρόσεξε μη σε πλανέψει αυτή η σκέψη: είναι πιο καλό να είμαι φιλεύσπλαχνος προς αυτόν που πιστεύει παρά για κάποιον αδιάφορο! Ασφαλώς, αυτή η σκέψη δεν είναι σωστή για το Θεό που ανατέλλει τον ήλιο και βρέχει σε όλους, καλούς και κακούς (Μτθ. 5, 45).
Η ευσπλαχνία δεν βραβεύεται απ’ την ποσότητα αλλά απ’ τον σκοπό της προσφοράς. Υπάρχουν πολλοί που προσφέρουν πολλά κι όμως, μπροστά στο Θεό δεν έχουν αξία και άλλοι που δεν έχουν τίποτα, αλλά έχουν κατανόηση στην καρδιά τους για όλους. Αυτοί οι τελευταίοι, μπροστά στο Θεό, είναι οι αληθινά φιλεύσπλαχνοι. Και έτσι είναι! Μη λες λοιπόν «δεν έχω τίποτα να δώσω στους φτωχούς» και μέσα σου λυπάσαι, επειδή δεν έχεις να δώσεις και νομίζεις ότι δεν είσαι φιλεύσπλαχνος. Αν έχεις κάτι, δώσε αυτό που έχεις. Αν δεν έχεις τίποτα, ένα κομμάτι ξερό ψωμί ή έστω μια σκέψη είναι αρκετό για το Θεό. Είναι απόδειξη φιλευσπλαχνίας.
Ο Χριστός δεν επαίνεσε τόσο αυτούς που προσφέρουν πολλά στο θησαυροφυλάκιο, αλλά επαίνεσε τη χήρα που έβαλε δυο δεκάρες, όλη την περιουσία της, απ’ το υστέρημά της. Ο άνθρωπος που κατέχεται από την αγάπη για τον πλησίον είναι αληθινά η εικόνα του Θεού που κατοικεί με τους ανθρώπους εδώ στη γη.

π. Μάρκος Βιδάλης

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos