Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

1

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥΣ!

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, από κοινού σε La Croix και The Tablet, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, Σεβασμιότατος Eric de Moulins – Beaufort, είπε ότι “ Η Αγία Έδρα, κάποια μέρα, θα οδηγείται από τον Πάπα και το Κολλέγιο των Καρδιναλίων στο οποίο θα μπορούσαν να υπάρχουν και γυναίκες ” Με αφορμή αυτό, ο ιησουίτης, καθηγητής στο Boston College, π. James F. Keenan έγραψε τις σκέψεις που ακολουθούν.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι παρόμοιες απόψεις έχει ακούσει τις τελευταίες δεκαετίες και από άλλα εκκλησιαστικά πρόσωπα. Αυτή η θέση βασίζεται στην υπόθεση ότι ο θεσμός του Καρδιναλίου δεν αφορά, ιστορικά, μόνο χειροτονημένα πρόσωπα. Αυτό θεσπίσθηκε με τον ΚΚΔ του 1917 και σκοπό είχε να αποτραπούν καταχρήσεις, όπως πχ είχε γίνει το 1735, όταν ο Πάπας Κλήμης 12ος είχε χρήσει ως “ καρδινάλιο ” τον 8χρονο Luis Antonio de Borbon γιο του ισπανού Βασιλιά Φιλίππου του 5ου... Επίσης είναι γνωστό ότι ο Πάπας Παύλος Στ΄ ήθελε να χρήσει καρδινάλιο το γάλλο φιλόσοφο Jacques Maritain ενώ έχει ακουσθεί ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β` επιθυμούσε να αλλάξει τη διαδικασία, εφόσον η Μητέρα Τερέζα δεχόταν τον τίτλο... Ακόμα και ο, για χρόνια, εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας π. Federico Lombardi είχε πει το 2013 ότι κάτι τέτοιο “θεολογικώς και θεωρητικώς... είναι δυνατό! ”
Ο π. Keenan επισημαίνει ότι αυτό που θα έπρεπε να εξετάζεται, αν αποφασιζόταν κάτι τέτοιο, είναι οι αρμοδιότητες και οι ικανότητες διοίκησης: η χειροτονία δεν καθιστά αυτόματα κάποιον ως ικανό να διοικήσει μια Αδελφότητα, μια καθολική ΜΚΟ ή ακόμα και μια Σύνοδο ή Οργανισμό της Αγίας Έδρας. Διερωτάται επίσης αν θα ήταν χρήσιμη η παρουσία γυναικών και στην ανώτατη συμβουλευτική Επιτροπή των 8 Καρδιναλίων, που έχει ορίσει ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σε κάθε περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα σκέψη...

Πληροφορίες και φωτογραφία αρχείου από National Catholic Reporter 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos