Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

1

Ξεκινά στη Βραζιλία η εκστρατεία «Γίνε Αμαζόνας!»

Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για αύριο. Ο σκοπός των επισκόπων είναι να επικεντρωθούν στη βία ενάντια στους λαούς της Αμαζονίας, οι οποίοι κινδυνεύουν και από τον κορονοϊό. Πρόκειται για μια έκκληση για ενεργό συμμετοχή για την προστασία της Αμαζονίας, όπου οι δραστηριότητες εξόρυξης, οι πυρκαγιές και η αποψίλωση των δασών εντατικοποιήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Γίνε Αμαζόνας!»
είναι ο τίτλος της εκστρατείας υπέρ της Αμαζονίας την οποία θα ξεκινήσει η Διάσκεψη των Επισκόπων της Βραζιλίας (Cnbb), τη Δευτέρα 27, στις 16.00 τοπική ώρα. Η παρουσίαση θα γίνει ζωντανά μέσω web με τη συνεργασία διαφόρων εκκλησιαστικών και πολιτικών οργανισμών. Η εκστρατεία – διαβάζουμε στο site της Cnbb – «επιθυμεί να δώσει προσοχή στο σημερινό πλαίσιο, κατά το οποίο η βία κατά των παραδοσιακών λαών της Αμαζονίας έχει επιδεινωθεί από την πανδημία του Covid-19 και όπου καταγράφονται «αποψιλώσεις, πυρκαγιές, εντατικοποίηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων» που αντιπροσωπεύουν περαιτέρω παράγοντες μετάδοσης του κορονοϊού «μεταξύ των κοινοτήτων των ιθαγενών». «Η έκκληση να «γίνουμε Αμαζονία» - συνεχίζει το δελτίο τύπου – προτείνει την ενεργή συμμετοχή όλων των λαών για την υπεράσπιση της Αμαζονίας, της χλωρίδας, της πανίδας και των κατοίκων της που απειλούνται μέσα στην ίδια την επικράτειά τους».

Οι ενέργειες για το «γίνε Αμαζονία»
Συγκεκριμένα, η έναρξη των εργασιών της εκστρατείας θα παρουσιάσει μια συλλογή μελετών αναφορικά με την πραγματικότητα της Αμαζονίας, καθώς και μια σειρά βίντεο με μαρτυρίες από αυτόχθονες πληθυσμούς και από εθνικές και διεθνείς προσωπικότητες. Θα υπάρχει επίσης ένας κατάλογος συγκεκριμένων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, ατομικά ή ομαδικά, για να «γίνουμε Αμαζονία». Γι αυτό το λόγο η πρωτοβουλία θα διαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο προκειμένου να καταπολεμηθούν τρία σημαντικά ζητήματα: «Η ευπάθεια των αυτοχθόνων πληθυσμών και των παραδοσιακών κοινοτήτων ενόψει της λοίμωξης του κορονοϊού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ελλείψεις των εγκαταστάσεων δημόσιας υγείας της περιοχής. Η επιτάχυνση της καταστροφής της πανίδας και της χλωρίδας της Αμαζονίας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης της αποψίλωσης, των πυρκαγιών, της εισβολής σε αυτόχθονες περιοχές και σε παραδοσιακές κοινότητες από μέρους των πολυεθνικών και των επιπτώσεων των υδροηλεκτρικών φραγμάτων στους παραποτάμιους πληθυσμούς. Η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και η διάλυση των κυβερνητικών υπηρεσιών» προκειμένου να επεκτείνουν παράνομα τις δραστηριότητες εξόρυξης, την αποψίλωση και την εντατική γεωργία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο νεολογισμός «γινόμαστε Αμαζονία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1986, σε μια ποιμαντορική επιστολή του τότε επισκόπου του Rio Branco, σεβασμιότατου Moacyr Grechi που καλούσε τους πιστούς να αγκαλιάσουν την υπόθεση της Αμαζονίας και την υπεράσπιση των λαών της. Τώρα, η εκστρατεία που ξεκίνησε από την Cnbb όχι μόνο επιθυμεί να ξαναχρησιμοποιήσει εκείνο τον νεολογισμό, αλλά και να ξεκινήσει έκκληση ώστε «όλοι μέσα από μια ατομική έκφραση να γίνουμε με τη σειρά μας Αμαζονία».

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos