Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

16

Έκκληση για ενότητα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών

Η ένταση παραμένει υψηλή στο Λίβανο όπου, για περίπου τρεις μήνες, υπήρξε μια σοβαρή κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση: η σημερινή κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, που επιτεύχθηκε μετά από δύο χρόνια πολιτικού-θεσμικού αδιέξοδου, αμφισβητείται από τον πληθυσμό, ο οποίος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στη διαφθορά και την ακρίβεια της ζωής. Και ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων υποφέρει από πείνα, η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έρχεται η δήλωση του ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών), το οποίο, σε συνάντηση με τηλεδιάσκεψη από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου, εκφράζει «μεγάλη ανησυχία και φόβο» για τη Χώρα των Κέδρων. "Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ – διαβάζουμε στο σχετικό Ανακοινωθέν - ανησυχεί βαθιά από τις αυξανόμενες κρίσεις που έπληξαν τον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, από τις πολλές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που έχουν προκύψει και από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κυριαρχία της χώρας" . Επιπλέον, η τρέχουσα κατάσταση είναι «ακόμη πιο επιζήμια για τις ήδη ευάλωτες ομάδες γυναικών, παιδιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μεταναστών εργαζομένων και προσφύγων».

Ελπίδα και αντοχή
Υπενθυμίζοντας, λοιπόν, την ικανότητα του Λιβάνου να διατηρεί την «εθνοτική, πολιτιστική και θρησκευτική ποικιλομορφία» του για αιώνες, με «πνεύμα πλουραλισμού και ευγένειας», το ΠΣΕ τονίζει ότι αυτό το έθνος, στη μέση μιας περιοχής όπως η Μέση Ανατολή » διχασμένη από πολέμους, συγκρούσεις και κατοχές », παρέμεινε« ένα παράδειγμα ελπίδας και αντίστασης ». Αλλά τώρα αυτό το παράδειγμα "βρίσκεται σε κίνδυνο". Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Βηρυτού καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της έτσι ώστε «να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως εγγυήτριας της κοινωνικής συμφιλίωσης, της σταθερότητας και της ασφάλειας της χώρας, των δημοσίων δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού».

Απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις σταθερότητας
Ταυτόχρονα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στον λαό του Λιβάνου και τον ενθαρρύνει να «παραμείνει ενωμένος μεν κοινή αλληλεγγύη για να βγει από την τρέχουσα κρίση και να μην πέσει σε διχασμό και σεχταρισμό». "Ο Λιβανέζικος λαός σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, πολίτες, νέοι – αναφέρει το ΠΣΕ - έχουν την ευθύνη να απομονώσουν τη χώρα από εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που καθοδηγούν ολόκληρη την περιοχή στη διαίρεση και την καταστροφή". Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «οι θρησκευτικοί ηγέτες όλων των κοινοτήτων» έχουν «ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην καθοδήγηση του λαού, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, για σύνεση, δικαιοσύνη, συμφιλίωση και ενότητα». Η δήλωση τελειώνει με μια παρότρυνση προς το Λιβανέζικο εκτελεστικό όργανο να "εφαρμόσει επειγόντως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας του Λιβάνου".

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos