Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

3

ΑΔΕΛΦΗ SOLANGE SIA : Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΠΙΤΖΑΝ

Η 44χρονη μοναχή του Τάγματος της “ Παναγίας του Γολγοθά ” είναι η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό θεολογίας από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Δυτικής Αφρικής, που βρίσκεται στο Αμπιτζάν. Αποτελεί πλέον κίνητρο για άλλες γυναίκες να διεκδικήσουν ισότιμο με τους άνδρες ρόλο, στη συντηρητική κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού. Η ίδια, γραμματέας ήδη του Συλλόγου Καθολικών Θεολόγων της χώρας, αναφέρει ότι συναντά δυσκολίες απέναντι στους θεολόγους συναδέλφους της, για να την αποδεχθούν.
Η μοναχή σπούδασε στο Καθολικό Ινστιτούτο Παρισίων, όπου ολοκλήρωσε σπουδές φιλοσοφίας και κανονικού δικαίου ( 2001-2009) Αποφάσισε όμως, με παρότρυνση της ηγουμένης της και για να είναι πιο κοντά στην κουλτούρα της χώρας της, να συνεχίσει με διδακτορικό θεολογίας στο Αμπιτζάν, το οποίο ολοκλήρωσε το 2018. Ήδη από το 2010 διδάσκει σε καθολικά ιδρύματα της χώρας, όπως τα Ινστιτούτα των Λασαλιανών και των Ιησουιτών, ενώ από το 2019 ανέλαβε ως Διευθύντρια στο “ Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων και Ευάλωτων Ατόμων ” του Καθολικού Ιεραποστολικού Ινστιτούτου του Αμπιτζάν ( ICMA ). 
Εντός του Τάγματός της έχει αναλάβει την ευθύνη προετοιμασίας υποψηφίων μοναζουσών στο Kumassi. Η ίδια επέλεξε το μοναχικό βίο γνωρίζοντας από μικρή μια μοναχή στην περιοχή της, που είχε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τη ζωή. Οι γονείς της, πιστοί καθολικοί συμφώνησαν και τη στήριξαν, βλέποντας ότι αυτό θα την έκανε ευτυχισμένη, παρόλο που επιθυμούσαν να κάνει οικογένεια και παιδιά.
Το ανεξάρτητο πνεύμα της και η όρεξη για μάθηση την έκαναν να διεκδικήσει και ως μοναχή ότι ισότιμα δικαιούται εντός εκκλησίας.

Πληροφορίες και φωτογραφία από LA CROIX AFRICA 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos