Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

8

Ο Επίσκοπος της πόλης Sulmona  Ιταλίας καταργεί τους αναδόχους, “δεν διάγουν μία ζωή πίστης”

Με απόλυτο σεβασμό στο Κανονικό Δίκαιο, ο Επίσκοπος της πόλης Sulmona αποφάσισε να καταργήσει τους αναδόχους στο Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε για να αντιπαραβάλει το φαινόμενο που όλο και περισσότερο παρατηρείται της επιλογής οικείων προσώπων αλλά που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τον ρόλο αυτό.

Ο ρόλος του αναδόχου.

Το Κανονικό Δίκαιο προβλέπει όπως οι γονείς ενός νεογέννητου βρέφους μπορούν να αποφασίσουν να επιλέξουν έναν ανάδοχο ή μία ανάδοχο. Τα πρόσωπα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα είδος επένδυσης των γονέων προς αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η αποστολή είναι να διδάξουν και να δείξουν στο παιδί την ουσία της πίστης και της χριστιανικής ζωής. Συχνά η επιλογή βασίζεται σε αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας, είτε είναι συγγενείς είτε στενοί φίλοι. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όλο και πιο συχνά τα επιλεγμένα πρόσωπα δεν είχαν το σημαντικό προσόν για το ρόλο αυτό: “μία ζωή σύμμορφη με την πίστη”.

Σε γενικές γραμμές οι ιερείς επέτρεψαν στα επιλεγμένα πρόσωπα να αναλάβουν αυτό το ρόλο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και την εξάπλωση του φαινομένου όλο και περισσότεροι λειτουργοί της Εκκλησίας αντιμετώπισαν την αμφιβολία της νομιμότητας αυτής της επιλογής. Η πρώτη “νόμιμη” αντίδραση στο φαινόμενο αυτό έγινε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας το 2018, όπου ο Επίσκοπος απαγόρευσε σε συγγενείς και φίλους να αναλάβουν το ρόλο του αναδόχου. Στην πρωτεύουσα της Απουλίας είναι οι κατηχητές που παρουσιάζουν τους υποψηφίους αναδόχους στον Επίσκοπο, με την βεβαιότητα ότι θα τους συνοδεύσουν στη πορεία της πίστης τους.

Η προκλητική απόφαση του Επισκόπου της πόλης Sulmona.

Πρόσφατα, ο Επίσκοπος της πόλης Sulmona, Σεβασμιότατος π. Μιχαήλ Φούσκο, έλαβε μία πιο ριζοσπαστική απόφαση. Από εδώ και στο εξής στην Εκκλησιαστική του Επαρχία δεν θα υπάρχουν ανάδοχοι. Μία απόφαση που σίγουρα θα συζητηθεί, αλλά που την συμμερίζονται οι ιερείς και η τοπική κοινότητα και που δεν παραβιάζει το Κανονικό Δίκαιο. Στο έγγραφο με το οποίο επισημοποιείται αυτή η απόφαση, πράγματι, ο Επίσκοπος υπογραμμίζει πως αυτό “δηλώνει την δυνατότητα της παρουσίας τους και όχι την υποχρεωτική παρουσία τους”.

Η αιτία είναι η έλλειψη της βασικής απαίτησης των αναδόχων: μία ζωή σύμμορφη με την πίστη. Στο έγγραφο αναφέρεται: “συχνά παρατηρείται ένα είδος τυπικής εκπλήρωσης, στην οποία η διάσταση της πίστης δεν είναι ορατή”. Πράγματι, επειδή η Εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσει και να αλλάξει με βάση τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής, μια τέτοια επιλογή σε μία περίοδο κρίσης κλήσεων φαίνεται λογική.

Μετάφραση: π.Φ.Β

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos