Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

25

Όχι σε κυνήγι των ελαττωμάτων των άλλων αλλά να μιμούμαστε το Χριστό

Το έργο των μαθητών οφείλει να στρέφεται «όχι στο ξερίζωμα στην κατάργηση των κακών, αλλά στη σωτηρία τους». Είναι ο δρόμος που ο Πάπας Φραγκίσκος υπέδειξε χθες, δέκατη έκτη Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους κατά την προσευχή του angelus, υπενθυμίζοντας δεν πρόκειται για την υποκριτική ανοχή αλλά για την ήπια ευσπλαχνική δικαιοσύνη.
“Ο καλός σπόρος και τα ζιζάνια δεν αντιπροσωπεύουν το καλό και το κακό στην περίληψη», αλλά «εμείς οι άνθρωποι, που μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Θεό ή τον διάβολο». Με μεγάλη ακρίβεια ο Πάπας στο Angelus σχολίασε την παραβολή του σημερινού Ευαγγελίου σχετικά με το καλό σιτάρι που έχει σπαρθεί από τον Θεό στον αγρό όπου ο διάβολος, στη συνέχεια, στο σκοτάδι της νύχτας, σπέρνει τα ζιζάνια.

Όχι υποκριτική ανοχή, αλλά η δικαιοσύνη μετριάζεται από το έλεος
Η πρόσκλησή του είναι να βλέπουμε με το ίδιο βλέμμα του Κυρίου, που ξέρει πώς να διατηρεί καλό σιτάρι ακόμη και ανάμεσα σε επιβλαβή ζιζάνια, ενώ οι υπηρέτες θα ήθελαν αμέσως να τα ξεριζώσουν.
Το κακό, φυσικά, πρέπει να απορριφθεί, αλλά οι κακοί είναι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε υπομονή. Εάν ο Ιησούς ήρθε να αναζητήσει αμαρτωλούς παρά δικαίους, να θεραπεύσει τους αρρώστους ακόμη και πριν από τους υγιείς, η δράση των μαθητών του πρέπει επίσης να κατευθύνεται όχι στην καταστολή των κακών, αλλά στη σωτηρία τους. Και σ’ αυτό χρειάζεται υπομονή που ο κάθε μαθητής του Χριστού πρέπει οπωσδήποτε να έχει.

Αναγνωρίστε το καλό που μεγαλώνει σιωπηλά
Ο ιδιοκτήτης είναι πιο σοφός: κάποιος θα κινδύνευε να ξεριζώσει το σιτάρι με τα ζιζάνια. Οι υπηρέτες πρέπει να ξέρουν πώς να περιμένουν επειδή "η υπομονή διωγμών και εχθροπραξιών είναι μέρος της χριστιανικής κλίσης". Αυτοί είναι δύο τρόποι για να ζήσουμε την ιστορία που παρουσιάζει το σημερινό Ευαγγέλιο: «από τη μία πλευρά, το βλέμμα του δασκάλου, που βλέπει μακριά και από την άλλη το βλέμμα των υπηρετών, που βλέπουν το πρόβλημα ". "Οι δε νοιάζονται για ένα χωράφι χωρίς ζιζάνια, ο ιδιοκτήτης νοιάζεται για το καλό σιτάρι".
Όσοι αναζητούν τα όρια και τα ελαττώματα των άλλων δεν συνεργάζονται καλά με τον Θεό, αλλά όσοι ξέρουν πώς να αναγνωρίσουν το καλό που αναπτύσσεται σιωπηλά στο χώρο της Εκκλησίας και της ιστορίας, καλλιεργώντας το μέχρι την ωρίμανση. Και τότε θα είναι ο Θεός, και μόνο Αυτός, που θα ανταμείψει τους καλούς και θα τιμωρήσει τους κακούς.

Ο πειρασμός του κουτσομπολιού για να καταστρέψουμε τους άλλους
Πολλές φορές, έχουμε ακούσει ότι μια οικογένεια που ήταν σε ειρήνη, άρχισε ο πόλεμος. Οι ζήλιες…. μια γειτονιά που ήταν σε ειρηνική άρχισε να χαλά.... Και τότε έχουμε συνηθίσει να λέμε: "Ε, κάποιος μπήκε στη μέση για να σπείρει ζιζάνια "Ή" αυτό το άτομο της οικογένειας σπέρνει ζιζάνια ". Είναι πάντα η σπορά του κακού που καταστρέφει. Και αυτό γίνεται πάντα από τον διάβολο ή τον πειρασμό μας: όταν πέφτουμε στον πειρασμό να κουτσομπολέψουμε για να καταστρέψουμε άλλους.
Η παραβολή που διηγήθηκε ο Ιησούς παρουσιάζει ένα όραμα ιστορίας στο οποίο δίπλα στον ιδιοκτήτη του χωραφιού, τον Θεό, ο οποίος σπέρνει μόνο καλό σπόρο, υπάρχει ο αντίπαλος, ο διάβολος που θέλει να εμποδίσει την ανάπτυξη του σιταριού και να δημιουργήσει φθόνο, εχθρότητα, που θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα. "Η πρόθεσή του είναι να εμποδίσει το έργο της σωτηρίας, να πείσει ότι η Βασιλεία του Θεού παρεμποδίζεται από άδικους εργάτες, σπορείς σκανδάλων".

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos