Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6

Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή τίθεται  σε κίνδυνο εξαιτίας μονομερών ενεργειών

Ο Καρδινάλιος υπουργός του Κράτους Pietro Parolin, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους Πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του κράτους του Ισραήλ, εξέφρασε «την ανησυχία της Αγίας Έδρας αναφορικά με πιθανές μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την ευαίσθητη κατάσταση στη Μέση Ανατολή». Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ, με ένα δελτίο τύπου, το Γραφείο Τύπου του Βατικανού.

«Όπως έχει ήδη αναφερθεί στις 20 Νοεμβρίου 2019 και στις 20 Μαΐου 2020 – υπογραμμίζει το ανακοινωθέν – η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει ότι το κράτος του Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν και να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. Επομένως, κάνει έκκληση και στα δύο μέρη να επιδιώξουν να ανοίξουν εκ νέου την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που διευκολύνονται από μέτρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να έχουν το θάρρος να πουν ναι στη συνάντηση και όχι στη σύγκρουση. Ναι στο διάλογο και όχι στη βία. Ναι στις διαπραγματεύσεις και όχι στις εχθροπραξίες. Ναι στη συμμόρφωση των συμφωνιών και όχι στις προκλήσεις. Ναι στην ειλικρίνεια και όχι στη διπλοπροσωπία» (Πάπας Φραγκίσκος, επίκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους, Κήποι του Βατικανού, 8 Ιουνίου 2014)».

Στις 20 Μαΐου, το Γραφείο Τύπου ανακοίνωνε ότι ο σεβασμιότατος Paul Richard Gallagher, υπουργός για τις σχέσεις με τα Κράτη, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Saeb Erekat, επικεφαλή διαπραγματευτή και γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ο οποίος ήθελε να ενημερώσει την Αγία Έδρα «αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την πιθανότητα να εφαρμοστεί μονομερώς η ισραηλινή κυριαρχία σε τμήματα αυτών των περιοχών, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία». Επίσης με την ευκαιρία αυτή, η Αγία Έδρα επανέλαβε «ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθών, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ώστε και οι δύο λαοί να μπορέσουν να ζήσουν δίπλα – δίπλα, δύο κράτη, σύμφωνα με τα διεθνώς πριν το 1967, αναγνωρισμένα σύνορα. Η Αγία Έδρα – κατέληγε το ανακοινωθέν – παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και εκφράζει την ανησυχία της για τυχαίες πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον διάλογο και ελπίζει ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να βρουν ξανά και σύντομα, τη δυνατότητα της απευθείας διαπραγμάτευσης για μια συμφωνία, με τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας, και ότι η ειρήνη θα μπορέσει τελικά να βασιλεύσει στους Αγίους Τόπους που τόσο πολύ αγαπούν Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι».

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos