Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

5

ΙΝΔΙΑ : ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ “ ΤΟΠΙΚΗ ” ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

H Καθολική εκκλησία της Ινδίας αποτελείται από την “λατινικού τυπικού” και τις “ανατολικού τυπικού”. Ανάμεσα τους η δυναμικότερη είναι η Εκκλησία του συρο – μαλαμπαρ λειτουργικού τυπικού, η οποία έχει αφετηρία γέννησης την περιοχή της Kerala, όπου έφθασε και δίδαξε ο Αγιος Θωμάς, ο οποίος και θεωρείται προστάτης της, το 52 μ.Χ . Έχει περίπου 5.000.000 πιστούς, θεωρείται “ ιδίου δικαίου ”, δηλ. έχει δικαίωμα αυτοδιοίκησης και εκλογής Επισκόπων της, η εκλογή των οποίων επικυρώνεται από τον Ποντίφικα, τα δε στατιστικά στοιχεία της είναι εντυπωσιακά : 34 Επισκοπές ( 18 στην Κεράλα, 13 σε άλλες περιοχές της χώρας, 3 εκτός Ινδίας), 62 Επίσκοποι, πολυπληθείς κοινότητες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία και χώρες της Ευρώπης, 8.500 ιερωμένοι. 32.000 μοναχές, εκατοντάδες ενορίες πολύ οργανωμένες, 4860 σχολεία, και 2614 δομές υγείας και φιλανθρωπίας στην Ινδία.
Δυστυχώς υπάρχει και το “ αλλά ” : Η Ιερά Σύνοδός της δεν έχει την ενότητα που θα έπρεπε και από ετών υπάρχει αντιπαλότητα του Επικεφαλής της, ο οποίος έχει λάβει και το αξίωμα του Καρδιναλίου, 75χρονου Αρχιεπισκόπου Alencherry, με μερίδα του κλήρου του, που τον έχει κατηγορήσει για διαφθορά, λόγω της πώλησης εκτάσεων γης. Η Αγία Έδρα δικαίωσε τον Ιεράρχη και, παρόλο που εκκρεμούν αστικές δίκες, η πλειοψηφία έχει αποδεχθεί ότι εκείνος επικύρωσε προτάσεις των συνεργατών του, που είχαν την πλειοψηφία των αρμοδίων εκκλησιαστικών θεσμών.
Από την άλλη η επιρροή της συγκεκριμένης εκκλησίας στην πολιτεία της Κεράλα είναι προφανές ότι δημιουργεί φθόνο εκτός και εντός εκκλησίας...
Σε κάθε περίπτωση η ιστορικότητα και η σπουδαιότητα της Εκκλησίας δε θίγονται. Απαιτούνται όμως βήματα ανανέωσης, ξεκάθαρες ποιμαντικές οδηγίες ως προς τον τρόπο θρησκευτικής έκφρασης ( διατήρηση της παράδοσης ή εκλατινισμό κάποιων στοιχείων, όπως ζητούν μερικοί...) και διατήρηση της ενότητας και της ψυχραιμίας των εκκλησιαστικών εκπροσώπων της.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos