Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

1

Acs σε βοήθεια προς τις μοναχές  της Δημοκρατίας  του Κονγκό

Υπάρχουν 69 μοναχικές κοινότητες γυναικών, από έξι διαφορετικές εκκλησίες, οι οποίες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα λάβουν υποστήριξη από το Aid to the Church in Need. Πρόκειται για κοινότητες στην εκκλησιαστική επαρχία Bukavu, η οποία έχει έξι επισκοπές, σε δυσκολία λόγω της έκτακτης ανάγκης του κορωνοϊού. Η βοήθεια του Ιδρύματος θα στηρίξει 464 μοναχές και ανέρχεται σε 120 χιλιάδες ευρώ και είναι μέρος μιας σειράς έργων "Covid Special". Οι επιπτώσεις της πανδημίας και του περιορισμού στη χώρα είναι επίσης σοβαρές για την Εκκλησία. Πολλοί έχουν χάσει τους μισθούς τους, που ήδη ανεπαρκείς και πολλοί πιστοί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν την υλική και οικονομική τους υποστήριξη. «Σε κανονικές στιγμές, είναι οι πιστοί που παρέχουν υλική υποστήριξη, όπως φαγητό και κάποιες υπηρεσίες - εξηγεί ο Επίσκοπος Μπερνάρντ-Εμμανουήλ Κασάντα, επίσκοπος της επισκοπής Mbuji-Mayi -. Τώρα που (...) η ζωή έγινε ξαφνικά πιο δύσκολη για όλους (...) ζούμε μόνο με το άκρως απαραίτητο ".

Η κατάσταση στη χώρα
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 6.690 περιπτώσεις Covid-19 και 153 θύματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία έχει αλλάξει σημαντικά τις ζωές των μοναχών στην εκκλησιαστική επαρχία Μπουκάβου. Σε κανονικές στιγμές, η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη. Η περιοχή καταστρέφεται από διεθνικές συγκρούσεις, ανασφάλεια, επιδρομές από γειτονικές χώρες, απαγωγές, βιασμούς και μοναχές προσπαθούν να επιβιώσουν κάνοντας κατήχηση, δουλεύοντας σε σχολεία και κέντρα υγείας. Ωστόσο, τα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας έχουν αποδεκατίσει τα αποθέματά τους, αναγκάζοντάς τις να αντιμετωπίζουν μια επισφαλή κατάσταση. Από τότε που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις 24 Μαρτίου, οι μισθοί έχουν ανασταλεί και το ιατρικό προσωπικό, εκ των οποίων πολλοί είναι μοναχοί και μοναχές πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών. Όμως πολλοί φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται μη προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Ως αποτέλεσμα, οι μοναχές είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται ριζικά ή ακόμα και να μην υπάρχουν. Ακόμη και οι μοναχές που εργάζονται στα σχολεία, λόγω των κλεισίματος, δεν έλαβαν πλέον επιδόματα από τους γονείς των μαθητών.

Η δύναμη της Εκκλησίας
«Όταν οι συγκρούσεις έκαναν όλες τις ΜΚΟ να φύγουν, η Εκκλησία παρέμεινε, ιδίως οι μοναχές, όσο το δυνατόν πιο κοντά στους φτωχότερους πληθυσμούς, όπως πολλές μοναχές της μητέρας Τερέζας που δεν γνωρίζουμε! - Εξηγεί την Christine du Coudray, υπεύθυνη έργου του Aid to the Church in Need στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό -. Πόσες φορές τους επισκέφτηκα και την επόμενη μέρα αντίπαλες συμμορίες, λήστεψαν ότι τους είχαμε προσφέρει. Είναι κάτι που κρύβεται εδώ και 20 χρόνια, με θύματα βιασμού και δολοφονίες που δεν κάνουν διάκριση σε κανένα». Η βοήθεια προς τις μοναχικές κοινότητες γυναικών είναι μια στήριξη από τα χρήματα που έστειλε το Aid to the Church in Need σε αρκετούς ιερείς με τις προσφορές θείων Λειτουργιών στην αρχή της κρίσης σε διάφορες εκκλησιαστικές επαρχίες.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos