Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

4

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσθέτει τρεις ικεσίες στις Λιτανείες της Παναγίας

Ένας ήλιος του οποίου ανακαλύπτονται σταδιακά νέες ακτίνες Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι λιτανείες της Παναγίας, οι αιώνες ικεσίες προς την Θεοτόκο που παραδοσιακά ολοκληρώνουν την απαγγελία του Ροδαρίου. Σε όσες είναι ήδη γνωστές, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να προσθέσει τρεις νέες: "Mater Misericordiae", "Mater Spei" και "Solacium migrantium" ή "Μητέρα της Ευσπλαχνίας", "Μητέρα της Ελπίδας" "Βοήθεια των μεταναστών".

Οι νέες ικεσίες
Η αφορμή της νέας αυτής απόφασης του Πάπα ήταν η Συνέλευση για τη Θεία Λατρεία και την Τάξη των Μυστηρίων σε μια επιστολή με την οποία απευθύνθηκε στους Προέδρους των Συνόδων της Ιεραρχίας. "Αμέτρητοι είναι οι τίτλοι και οι ικεσίες που η χριστιανική ευσέβεια, με την πάροδο των αιώνων, έχει αποδώσει στην Παναγία, έναν προνομιακό και ασφαλή τρόπο να συναντήσει τον Χριστό", γράφουν στην επιστολή: ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα και Αρχιεπίσκοπος Αρχούρ Ρότσε, Κυβερνήτης και γραμματέας του κράτους του Βατικανού. Τώρα, διευκρινίζουν, "η πρώτη επίκληση θα γίνει μετά την επίκληση Mater Ecclesiae, η δεύτερη μετά την Mater divinae gratiae και η Τρίτη μετά την Refugium peccatorum".

Ικεσίες που γεννήθηκαν από τις «προκλήσεις» της ζωής
Αν και οι παραδοσιακές λιτανείες - που ονομάζονται "Lauretane" από το Ιερό του Ιερού Οίκου του Loreto που τις έκανε γνωστές - έχουν ισχυρή σύνδεση με τις στιγμές ζωής της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας. Οι ηγέτες της Θείας Λατρείας το επιβεβαιώνουν αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και στην παρούσα στιγμή, διασταυρούμενοι από λόγους αβεβαιότητας και σύγχυσης», η έκκληση «γεμάτη στοργή και εμπιστοσύνη» στην Παναγία, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από τον λαό του Θεού». Ο Αρχιεπίσκοπος Arthur Roche επαναλαμβάνει στα Νέα του Βατικανού αυτόν τον σύνδεσμο μεταξύ πνευματικότητας και συγκεκριμένου χρόνου, της καθημερινής ζωής. "Διάφοροι Ποντίφικες – ενθυμείται ο Σεβασμιότατος Roche - αποφάσισαν να συμπεριλάβουν νέες ικεσίες στις λιτανείες, της Παναγίας για παράδειγμα ο Ιωάννης Παύλος Β’ πρόσθεσε την ικεσία " Μητέρα της οικογένειας ". Ανταποκρίνονται σε μια πραγματική στιγμή, μια στιγμή που αποτελεί πρόκληση για τους ανθρώπους ». «Το Ροδάριο, το ξέρουμε, είναι μια προσευχή με μεγάλη δύναμη και ως εκ τούτου - καταλήγει ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού - αυτή τη στιγμή οι ικεσίες στην Παναγία είναι πολύ σημαντικές για εκείνους που υποφέρουν για το Covid-19 και, μεταξύ αυτών, η μετανάστες που έφυγαν επίσης από τη γη τους ».

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos