Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η σιωπηρή κραυγή των φτωχών, ας βρει την Εκκλησία στην πρώτη γραμμή που τους τείνει το χέρι

Τα εργατικά χέρια, απλωμένα για να δώσουν βοήθεια, έτοιμα να σώσουν όσους έχουν ανάγκη, να ευλογούν "από καρδιάς", χέρια που δεν ξεφεύγουν αλλά προσφέρουν, μαζί με την ομορφιά ενός χαμόγελου, τη ζωή εκείνων που τείνουν τα χέρια με το " στυλ των μαθητών του Χριστού ". Στη συγκεκριμένη χειρονομία, η οποία στηρίζεται από την προσευχή και την εμπιστοσύνη στον Θεό, ο Φραγκίσκος επικεντρώνει το Μήνυμα για την IV Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2020 και δημοσιεύθηκε χθες. "Τείνετε το χέρι σας στους φτωχούς": ο στίχος του Σιράχ καθοδηγεί την αντανάκλαση του Πάπα, επίσης αντανακλάται στα ερωτήματα που προκαλούνται από την πανδημία του κοροναϊού, η οποία στη "αφθονία των καλών έργων" βλέπει τη θεραπεία για την "παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας": κακό που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να επεκτείνουν το ίδιο χέρι για να γίνουν συνεργοί του εγωισμού και του κυνισμού. Το κάλεσμα του Φραγκίσκου στην Εκκλησία είναι να αφήσει τον εαυτό της να αμφισβητηθεί από τους φτωχούς, ακούγοντας τη «σιωπηλή κραυγή» τους στην οποία ο λαός Θεού καλείται να ανταποκριθεί έμπρακτα  στην αλληλεγγύη, επειδή το κοινό καλό είναι «μια δέσμευση για τη ζωή, η οποία ενεργεί σε μια προσπάθεια να μην ξεχάσει κανέναν από εκείνους που στερούνται βασικές ανάγκες ".

Η προσευχή και η αλληλεγγύη είναι αχώριστες

Ο Πάπας υπενθυμίζει ότι στην στο Βιβλίο της σοφίας του Σιράχ υπάρχουν ενδείξεις για πολλές καταστάσεις ζωής, όπως η φτώχεια, «παίρνει πάντα διαφορετικές μορφές , εξηγεί ο Φραγκίσκος, και ότι είναι ο τόπος στον οποίο συναντάμε τον Ιησού, χρειάζεται  εμπιστοσύνη στον Θεό, οικοδόμηση μιας στενής σχέσης μαζί του μέσω της προσευχής. "Η συνεχής αναφορά στον Θεό, ωστόσο, δεν αποσπούν την προσοχή - γράφει - από το να βλέπεις έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, αντίθετα, τα δύο πράγματα είναι στενά συνδεδεμένα. Η προσευχή στον Θεό και η αλληλεγγύη προς τους φτωχούς και τα δεινά είναι αδιαχώριστα ". Η ευλογία έρχεται όταν συνοδεύεται από την υπηρεσία.

Οι χειρονομίες που δίνουν νόημα στη ζωή

Το κοινό καλό είναι για τον Χριστιανό "μια δέσμευση για τη ζωή" που γίνει μαρτυρία και συνεργασία "σε μια προσπάθεια να μην ξεχάσουμε κανέναν από εκείνους των οποίων παραβιάζονται τα δικαιώματα  και στερούνται τις βασικές ανάγκες". Ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει τις «χειρονομίες που δίνουν νόημα στη ζωή», που συχνά αγνοούνται αλλά είναι παρούσες και πραγματικές. Στην πραγματικότητα, όταν κατακτούν την είδηση ​​"ταμάτιαγίνονταιικανάναδουντηνκαλοσύνητωναγίωνδίπλα,  σε εκείνους  που ζουν κοντά μας και αντανακλούν την παρουσία του Θεού". Είναι χειρονομίες που ανοίγουν στην ελπίδα και μας ωθούν να προχωρήσουμε περισσότερο.

Το χέρι απλώθηκε στον φτωχό

Αντιμέτωπος με την απροετοιμασία, την «μεγάλη αίσθηση του αποπροσανατολισμού και της αδυναμίας» που προκαλείται από τον ιό, ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι «το χέρι που απλώνεται προς τους φτωχούς, ωστόσο, δεν είναι κάτι το ξαφνικό», «προσφέρει τη μαρτυρία για το πώς κάποιος προετοιμάζεται να αναγνωρίσει το φτωχός να τον υποστηρίξει σε περιόδους ανάγκης. " "Δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε όργανα ελέους, απαιτείται καθημερινή εκπαίδευση, ξεκινώντας από τη συνειδητοποίηση ότι και εμείς οι ίδιοι  χρειαζόμαστε ένα χέρι τεντωμένο προς εμάς".

Το έργο αγάπης

"Σε όλες τις ενέργειές σας, θυμηθείτε το τέλος σας": διαβάζουμε στο Βιβλίου του Σιράχ : «Επειδή το τέλος όλων των ενεργειών μας μπορεί να είναι μόνο αγάπη". «Αυτός είναι - γράφει ο Πάπας - ο σκοπός προς τον οποίο πορευόμαστε και τίποτα δεν πρέπει να μας αποσπάσει από αυτό. Αυτή η αγάπη μοιράζεται, γίνεται αφοσίωση και εξυπηρέτηση, αλλά ξεκινά με την ανακάλυψη ότι πρώτοι εμείς αγαπιόμαστε και αυτό μας οδηγεί στο να αγαπούμε και τους άλλους.

Το χαμόγελο που δόθηκε

Μια αγάπη που ανθίζει στο χαμόγελο της μητέρας προς το μωρό της που αισθάνεται γίνεται αποδεκτό. Το χαμόγελο, εξηγεί ο Πάπας, που δίνουμε στους φτωχούς είναι επομένως η «πηγή αγάπης» που μας επιτρέπει να «ζούμε με χαρά», είναι η έκφραση εκείνων που δεν ζυγίζουν τη βοήθεια που προσφέρουν αλλά χαίρονται μόνο όταν οι μαθητές του Ιησού τον μιμούνται στη ζωή τους. " Με το βλέμμα του στραμμένο στη μητέρα των φτωχών, την Παναγία, ο Φραγκίσκος ολοκληρώνει το Μήνυμα του:

Είθε η προσευχή προς τη Μητέρα των φτωχών να συγκεντρώσει αυτά τα αγαπημένα της παιδιά και εκείνους που τα υπηρετούν στο όνομα του Χριστού. Και η προσευχή να μεταμορφώνει το απλωμένο μοιρασιάς και ξαναποκτημένη αδελφοσύνης.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos