Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΘΕΣΗ “ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ”

Η απόφαση του Επισκόπου Λωζάννης – Γενεύης – Φριβούργου, ΣΕΒ/Τίτου Charles More mod να τοποθετήσει μια λαϊκή πιστή, την Marianne Pohl – Henezn, σε θέση που ως τώρα καλυπτόταν από ικάριο της Επισκοπής, δημιούργησε εύλογες συζητήσεις στην Ελβετία. Μια γυναίκα σε ρόλο “βικαρίου” ή κάτι που δεν απαγορεύεται από το Κανονικό Δίκαιο. Όμως τα δεδομένα ήταν προφανή : ο 58χρονος δομινικανός Ιεράρχης είναι βαθύς γνώστης της θεολογίας, πρώην Γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής και σύμβουλος στη Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης ( όλα τα αξιώματα επί εποχής Πάπα Βενέδικτου ), επομένως δεν μπορεί να έχει κάνει λάθος – η 60χρονη “αντιπρόσωπος” είναι πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλοσοφίας, μητέρα 3 παιδιών και 4 εγγονιών και έχει μακρά θητεία ως ποιμαντική βοηθός σε διάφορες θέσεις, σε γαλλόφωνες και γερμανόφωνες ενορίες της Επισκοπής. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των λαϊκών ποιμαντικών βοηθών ( pastoralsitentin ) είναι εκτεταμένος σε Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία, που υπάρχουν 3270 βοηθοί, 1500 εκ των οποίων γυναίκες.
Η κα Marianne λοιπόν, η οποία σε δηλώσεις της στον τοπικό καθολικό τύπο, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο για την εμπιστοσύνη. ξεκαθάρισε ότι το νέο της πόστο, ως “υπεύθυνη” των γερμανοφώνων του Φριβούργου, είναι μια ακόμα υπηρεσία προς την εκκλησία, σε συνεργασία με λαϊκούς και ιερωμένους, Προφανώς θα συμμετέχει σε συμβούλια που συνήθως απαρτίζονται από “αφιερωμένους” δηλ. ιερείς και ιερομονάχους, όμως αυτό δεν απαγορεύεται ούτε η ίδια αισθάνεται “κατώτερη” από αυτούς, εφόσον δεν εμπλέκεται σε ιερατικά καθήκοντα, έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και τη διάθεση να προσφέρει από τη νέα της θέση που ως τώρα καλυπτόταν από “ βικάριο” δηλ, ιερέα με αυξημένα καθήκοντα.
Η εκτεταμένη Επισκοπή έχει 3 γεωγραφικά “πικαριστώ ”, της Γενεύης, του Βώντ και της Νοσατέλ, ενώ η περιοχή του Φριβούργου χωριζόταν ως τώρα σε 2 γλωσσικά “βικαριάτα ”, γαλλόφωνο και γερμανόφωνο... 

Πληροφορίες από Vatican Insider της La Stampa
Φωτογραφία Επισκόπου από Wikipedia


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos