Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ “LAUDATO SI

H εγκύκλιος επιστολή “ Δοξασμένος να `σαι ” του σημερινού Πάπα δόθηκε στη δημοσιότητα την 24-5-2015. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν η αγωνία του Φραγκίσκου σχετικά με τη “φροντίδα της κοινής μας οικίας” έγινε κραυγή χιλιάδων στην αρχή εκατομμυρίων στη συνέχεια ανθρώπων, όχι μόνο καθολικών. Με αφορμή την εγκύκλιο δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα θεσμοθετήθηκε η κοινή προσευχή των Χριστιανικών Εκκλησιών την περίοδο 1/9 ως 4/10 εκάστου έτους και έγιναν χιλιάδες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον στα χρόνια που ακολούθησαν. Η πανδημία που πλήγει όλους, τους τελευταίους μήνες απόδειξε, στους καλόπιστους πολίτες του πλανήτη μας, πόσο απαραίτητη είναι η οικολογική ισορροπία και η αλληλοσυνεργασία των χωρών.
Η Αγία Έδρα αποφάσισε να πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων, στην 5η επέτειο του Laudato Si, που uα διαρκέσουν από Μάιο 2020 ως Μάιο 2021, με ευθύνη του “Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη” που προΐσταται ο καρδινάλιος P. Turkson. Ξεκίνησαν ήδη με την εβδομάδα Προσευχής (16-24 Μαΐου 2020) που θα ολοκληρωθεί με παγκόσμια διαδικτυακή πρόσκληση για προσευχή το μεσημέρι της 24/5, θα συνεχισθεί με παράλληλες εκδηλώσεις σ` επίπεδο ενοριών , μοναχικων ταγμάτων και Επισκοπών, σε διεθνές επίπεδο, όλο το καλοκαίρι, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν διαχριστιανικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του “Tempo del Creato”, τον Οκτώβριο ελπίζεται ότι θα υπάρχουν οι υγειονομικές προϋποθέσεις για υπογραφή της “ Συμμαχίας για την Εκπαίδευση” που έχει οραματισθεί ο Πάπας, για να δεσμεύσει την παγκόσμια κοινότητα να φροντίσει την εκπαίδευση όλων των παιδιών της Γής, το Νοέμβριο ελπίζεται ότι θα μπορέσει να διεξαχθεί στην Ασίζη η παγκόσμια συνάντηση νέων οικονομολόγων που ήδη αποκαλείται “ Economy of Francesco ” για να προτείνει νέες οικονομικά μοντέλα, που θα προσβλέπουν στην ευημερία των πολλών και, γενικά, αν ελεγχθεί η πανδημία, προβλέπονται πλήθος δράσεων και αφορμών για να ... κατηγορηθεί ο Φραγκίσκος ότι “μπαίνει στα χωράφια άλλων.”
Όμως η πανδημία και οι συνέπειες της, που ακόμα δεν τις έχουμε δει όλες, αποδεικνύουν την προβλεπτικότητα του σημερινού Πάπα. ΟΛΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ είναι το “σλόγκαν” των εκδηλώσεων. “ Η κραυγή της δημιουργίας έχει γίνει κραυγή του κόσμου ”, σχολίασε ο Καρδινάλιος Τουρκσόν. “ Υφιστάμεθα ήδη συνέπειες στην οικονομία, στον τρόπο ζωής μας, στην ασφάλεια τροφίμων, στην άσκηση της πολιτικής, στο τρόπο της έρευνας, στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης... Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον ” .

Πληροφόρηση και φωτογραφίες από VaticanNews


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ   

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos