Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Σάμος
  • Σάμος
  • ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Pin It

ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΡΟΔΩΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


Χθες Δευτέρα 16 Οκτωβρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο στο Βαθύ Σάμου. Μαζί του συλλειτούργησε ο εφημέριος Σάμου π. Ριχάρδος.

Το Παρεκκλήσιο αυτό είναι ένα πολύ όμορφο, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιος χορηγός που θα του δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει και πάλι την  ιστορική ομορφιά του. Είναι του έτους 1901 και ήταν το παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου της Καθολικής Εκκλησίας στη Σάμο.

Δυστυχώς όπως  και σε άλλα νησιά κάποια στιγμή καταπατήθηκαν οι ιεροί χώροι, όπως και το κοιμητήρι της Καθολικής Εκκλησίας στο νησί της Άνδρου και της Σάμου. Χαράχτηκαν δημόσιο δρόμοι για να εξυπηρετηθούν οι ζωντανοί, χτίστηκαν σπίτια και χάθηκαν, βεβηλώθηκαν  ιεροί χώροι και μνήματα και χάθηκαν  τα ιερά ίχνη.

Παρέμεινε μόνο το θαυμάσιο Παρεκκλήσιο, γοτθικού ρυθμού με τα μικρά πολύ όμορφα βιτρό, να διαμαρτύρεται για όλους τους καταπατητές αλλά και  τους μοναχούς που αποφάσισαν, πριν αναχωρήσουν από την αποστολή τους στη Σάμο,  να πωλήσουν σε ιδιώτες την περιουσία της Καθολικής Εκκλησίας στη Σάμο ακόμη και το κεντρικό κτήριο που είναι η πνευματική «ακρόπολη της Σάμου» στον μεγάλο κεντρικό  παραλιακό δόμο της πόλης του Βαθέως.

Από αυτή την «ακρόπολη της Σάμου» μόνο ένα μικρό τμήμα ανήκει πια στην Καθολική Εκκλησία και είναι ο ενοριακός Ναός, η μεγάλη ενοριακή αίθουσα πάνω από το Ναό και το δωμάτιο-γραφείο του εφημερίου.

Το όλο κτήριο εξωτερικά δίνει την εικόνα εγκαταλειμμένου κτηρίου, έχει καταντήσει ερείπιο και μόνο το ομοίωμα της Παναγίας στο κέντρο του κτηρίου υπενθυμίζει την ιστορία του, Όσοι το βλέπουν διαμαρτύρονται και δακρύζουν.

Παρόλο που  είναι διατηρητέο, δυστυχώς η ιστορικότητα του και η ιερότητά του συνεχώς βλάπτεται, διότι οι χώροι της προσόψεώς του ενοικιάζονται σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες  του «διατηρητέου μνημείου» χωρίς καμιά κρατική υπηρεσία να παρεμβαίνει, παρά τις όποιες υποδείξεις  και παραστάσεις μας.

Το Δημόσιο για να ικανοποιήσει αιτήματα  και της Καθολικής Εκκλησίας, χρειάζεται τη χρήση της ποιμαντικής ράβδου. Όμως οι Επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας, αυτή τη ράβδο την χρησιμοποιούμε μόνο εντός  του Ναού!!!

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos