Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Τήνος
  • Τήνος
  • Μας κατέπληξαν, μας συγκίνησαν, μας δίδαξαν
Pin It

Μας κατέπληξαν, μας συγκίνησαν, μας δίδαξαν

Όσοι είχαμε  την τύχη να παραστούμε στην αναπαράσταση  της ζωντανής φάτνης που παρουσίασε χθες το απόγευμα 21 Δεκεμβρίου 2019 η Ποιμαντική Ενότητα της Στενής (Στενή-Μυρσίνη-Κέχρος-Ποταμιά-Ξινάρα) μέσω του Μεγάλο Ορατορίου Στενής στον Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου στη Μέση της Τήνου, μείναμε  κατάπληκτοι, συγκινηθήκαμε και διδαχτήκαμε.

Τα παιδιά του Ορατορίου με το ζήλο, την αγάπη και την όμορφη σκηνοθετική καθοδήγηση του εφημερίου π. Φερνάνδου και του Υπεφημερίου π. Ιωσήφ, τη συνεργασία των Μοναχών των Δούλων του Θεού και της Αειπαρθένου Μαρίας, των  γονιών και ενοριτών και άλλων συνεργατών, παρουσίασαν ένα θέαμα που ενθουσίασε το μεγάλο πλήθος θεατών που κατέκλεισαν κυριολεκτικά το Ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου δεν επελέγη τυχαίως, αλλά επειδή αποτελεί ένα σύμβολο της αναπαράστασης της Γέννησης του Ιησού, εφόσον  ο Άγιος Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος που εμπνεύστηκε την ιδέα  της αναπαράστασης της Φάτνης.

Το κείμενο που χρησιμοποιήθηκε στην χθεσινή αναπαράσταση ήταν πολύ καλά γραμμένο και επιλεγμένες οι φωνές που μιμόντουσαν τη φωνή των προσώπων που αναφερόντουσαν στη διήγηση: Η όλη αναπαράσταση ξεκίνησε από τη Δημιουργία του ανθρώπου, την παρακοή των πρωτόπλαστων, την υπόσχεση του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου όταν θα έλθει το πλήρωμα του χρόνου, την  αναγγελία των προφητών, τον ευαγγελισμό, την επίσκεψη της Παναγίας στην Αγία Ελισάβετ , την άφιξη του Ιωσήφ και της Μαρίας στη Βηθλεέμ , την άρνηση των πανδοχέων να τους φιλοξενήσουν σε ένα από τα ζεστά πανδοχείο τους, η κατάληξη σε γειτονικό σταύλο, η γέννηση, η αναγγελία της γέννησης  του Σωτήρα στους φτωχούς, απλούς και ταπεινούς βοσκούς της περιοχής, και  ολοκληρώθηκε με την άφιξη  των Μάγων από την Ανατολή που έφεραν στο νεογέννητο  δώρα που συμβόλιζαν τη Θεότητά του, τη Βασιλεία του και την ταφή του ανθρωπίνου σώματός του.

Ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου με απλά σκηνικά και με πολύ έμπνευση μετατράπηκε σε Επίγειο Παράδεισο, σε φτωχικό και απλό σπιτάκι της Ναζαρέτ, όπου έγινε ο Ευαγγελισμός της Μαρίας και τέλος σε μία ζωντανή Φάτνη  όπου ένα χαριτωμένο γαϊδουράκι, που σήκωνε πάνω στο σαμάρι του την πιο αγία γυναίκα της γης τη μέλλουσα Θεοτόκο, την οποία συνόδευε ο πιο απλός και μεγάλος άγιος ξυλουργός της γης, ο Ιωσήφ που καταγόταν όμως από τη γενιά του Δαυίδ.

Οι βοσκοί δεν ήρθαν στη φάτνη ούτε με άδεια καρδιά, ούτε με άδεια χέρια. Έφεραν την αγάπη τους στο νεογέννητο βγαλμένη μέσα απ’ την καρδιά τους και του πρόσφεραν  δύο νεογέννητα προβατάκια, σύμβολο και αυτά ότι το παιδί αυτό είναι ο αληθινός Αμνός του Θεού, που θα σφαγιαστεί για τη λύτρωσή μας.

Στους πολυάριθμους θεατές διακρίναμε ακόμη και δάκρυα συγκίνησης  που προκλήθηκαν  από την όλη αυτή ζωντανή ιστορία, η οποία ενώ ξεκίνησε σαν ένα όνειρο που είδε ένα μικρό παιδί στον ύπνο του, στο τέλος αποδείχτηκε μια αληθινή ιστορία την οποία δεν παρέλειψαν να περιγράψουν και τα Ιερά Βιβλία της Αγίας  Γραφής της  Παλαιάς και Καινής Διαθήκη.

Στο τέλος του όμορφου θεάματος,  ο π. Ιωσήφ  ευχαρίστησε όσους  συνεργάστηκαν τόσο κατά την  προετοιμασία και την παρουσίαση  ζωντανής φάτνης. Το ίδιο  έκανε και ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος, ο οποίος ήδη άρχισε να ονειρεύεται την ακόμη μεγαλύτερη ομορφιά της επόμενης αναπαράστασης που ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα  του 2020.

Αξίζουν πράγματι πολλά συγχαρητήρια, οι εμπνευστές και οι συντελεστές της όμορφης και πρωτόγνωρης βραδιάς που ζήσαμε χθες το απόγευμα στον Μοναστηριακό Ναού του Αγίου Φραγκίσκου στην περιοχή της Μέσης της Τήνου.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος