Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Τήνος
  • Τήνος
  • Η «μικρή Πίζα» της Τήνου
Pin It

Η «μικρή Πίζα» της Τήνου

Πίστη, τέχνη και λαϊκός πολιτισμός διαμόρφωσαν ιστορικά το νησί της Τήνου που μοιάζει ανέγγιχτο στους αιώνες της πολιτισμικής του διαδρομής. Στο «χειροποίητο νησί» όπως το ονόμασε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, τα ίχνη των ανθρώπινων έργων στην πορεία του χρόνου είναι ζωντανά στο σήμερα.

Παρελθόν και παρόν αδιαίρετα, φιλοτεχνούν εικόνες ατόφιας παραδοσιακής ζωής δεμένης με την παρθένα φύση του τόπου και το βίο των ανθρώπων του. Αν κανείς επισκεφτεί το νησί για να περιηγηθεί τα μνημεία και τα αξιοθέατά του, θα βρεθεί σε μόλις 13,5 χιλιόμετρα απόστασης από τη Χώρα στην… Ιταλική πόλη Πίζα!

Στο γραφικό χωριό Καρκάδος στο λόφο Καρκοβούνι ή Χαλκοβούνι, που μάλλον πήρε την ονομασία του από αρχαίο λατομείο χαλκού της περιοχής, βρίσκεται η εκκλησία του Σωτήρος που λέγεται διαφορετικά και «μικρή Πίζα»!

Ο λόγος; Το κεκλιμένο καμπαναριό της θυμίζει, ως ένα είδος μικρογραφίας, τον περίφημο και παγκοσμίως διάσημο κεκλιμένο Πύργο της Πίζας που αποτελούσε κι αυτός καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας, ή διαφορετικά ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, γνωστό ως campanile!

Για να φθάσετε στον ήσυχο Καρκάδο με τους δύο οικισμούς, τον «Κάτω» που είναι παλαιότερος ως αρχικός οικιστικός πυρήνας και τον «Πάνω» που είναι μεταγενέστερος και μεγαλύτερος, περπατήστε! Το μικρό χωριό είναι κοντά στην Καλλονή με τους αμέτρητους περιστερώνες και τα μονοπάτια μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέσα σε μια μαγευτική φύση άφατης ομορφιάς!

Ακολουθήστε τα και θα σας οδηγήσουν στον Καρκάδο και τη «μικρή Πίζα» του!

Πηγή: www.parianostypos.gr

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος