Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Τήνος
  • Τήνος
  • ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ
Pin It

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, παρά την αραιή χιονόπτωση ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του, κ. Ανδρέα Παλαμάρη, πήγε το πρωί στο χωριό της Καρδιανής για να τελέσει τον αγιασμό των υδάτων και τη Θεία λειτουργία της Βάπτισης του Ιησού. Στο δρόμο η θερμοκρασία έδειχνε 0 βαθμούς Κελσίου και σε κάποια σημεία του δρόμου κοντά στο χωριό τα χιόνια είχαν απλώσει στα χωράφια, αλλά ευτυχώς ο δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί στην κυκλοφορία και έτσι η πορεία συνεχίστηκε, ο σκοπός ολοκληρώθηκε και η επιστροφή έγινε χωρίς προβλήματα.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της Καρδιανής και τους εξήγησε τα  τρία γεγονότα που εορτάζει  η Καθολική Εκκλησία την ημέρα των Θεοφανείων. Αυτά τα ιστορικά γεγονότα της ζωής του Χριστού είναι: η άφιξη των Μάγων από την Ανατολή, η Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό και το πρώτο θαύμα του Ιησού στο γάμο της Κανά της Γαλιλαίας.

Την ήμερα των Θεοφανείων η Εκκλησία δίνει περισσότερη προσοχή στην άφιξη των Μάγων από την Ανατολή που είναι και το γεγονός που φανερώνει τη Θεότητα του Ιησού. Με το κήρυγμα το Μεσσία Χριστού όλα τα έθνη της γης θα κληθούν στη σωτηρία την οποία φέρνει ο Κύριος σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.  Αυτό το κήρυγμα προς όλα τα έθνη συνεχίζεται σήμερα μέσω της Εκκλησίας, η οποία έτσι αποδεικνύεται ότι είναι Καθολική.

 Την Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια η Εκκλησίας εορτάζει τη Βάπτιση του Ιησού είναι η στιγμή που αποκαλύπτεται από τον ουράνιο Πατέρα, ότι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ,  που βαφτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και Πρόδρομο, είναι ο Υιός ο αγαπητός του Πατρός στον οποίο έθεσε όλη την ευαρέσκειά του.

Τρία λοιπόν γεγονότα σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές της ζωής του Ιησού που φανερώνουν τη Θεοφάνεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είχε προγραμματίσει να  τελέσει τον αγιασμό των υδάτων και τη Θεία Λειτουργία στο χωριό της Καρδιάς την ημέρα των Θεοφανείων, εμποδίστηκε από την κακοκαιρία γι’ αυτό  και επισκέφτηκε αυτή την ενορία και γιόρτασε μαζί με τους λιγοστούς αλλά ενεργούς ενορίτες της Καρδιανής την Κυριακή της Βάπτισης του Ιησού.

Ο Αγιασμός των υδάτων έγινε με κάθε επισημότητα και  με βάση το τοπικό της Τήνου, τυπικό το οποίο πάντοτε ενθουσιάζει και δίνει τη χαρά σε όσους συμμετέχουν και γεύονται την ομορφιά του  αγιασμού των υδάτων. Με αυτά τα ευλογημένα νερά καλείται ο κάθε εφημέριος να επισκεφθεί τις οικογένειες των ενοριών του και να τις ευλογήσει εις ανάμνηση του Βαπτίσματος όλων των μελών τους.

Μετά την όλη Ιεροτελεστία της Θείας Λειτουργίας και του αγιασμού των υδάτων, έγινε συνάντηση αδελφική και φιλική όλων των παρόντων  στη ζεστή ενοριακή αίθουσα. Εκεί η ατμόσφαιρα  έγινε ακόμη πιο ζεστή με τις θερμές ευχές,  το καφεδάκι και τσαγάκι.

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου της Καρδιανής, με την ευγενική και συμπαθητική παρουσία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου του νεαρού Φίλιππα, άξιου διαδόχου του άλλου γνωστού στην τηνιακή κοινωνία Φίλιππα, τον οποίο ως φαίνεται ο νεότερος Φίλιππας θα συνεχίσει την  πολύμορφη υπηρεσία και προσφορά του στα κοινά της τηνιακής κοινωνίας.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos