Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Τήνος
  • Τήνος
  • ΜΕΓΑΛΗ και μικρή ΠΙΖΑ
Pin It

ΜΕΓΑΛΗ και μικρή ΠΙΖΑ

Με την ευκαιρία που προ ημερών πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός στο Καρκάδο της Τήνου  αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος αναφέρω δύο μόνο σκέψεις για κάτι που ενώ αποτελεί μία μοναδικότητα σε όλη την Ελλάδα ακόμη δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε!

Αυτό το κάτι είναι η  χαρακτηριστική κλήση του καμπαναριού. Μία παρόμοια κλήση ενός άλλου Καμπαναριού, του Καθεδρικού ναού της πόλης Πίζας της Ιταλίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον  και τον θαυμασμό όλου του κόσμου.

Έχουμε «κρυμμένους θησαυρούς» που δυστυχώς δεν τους αξιοποιούμε.

Το χωριό είναι χτισµένο στο λόφο Καρκοβούνι ή Χαλκοβούνι. Στην περιοχή του Καρκάδου 
βρέθηκε αρχαίο λατομείο χαλκού και το πιθανότερο είναι ότι η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις χαλκός ή καρκάς. Είναι μικρό και γραφικό χωριό που μοιάζει να αποτελεί συνέχεια της Καλλονής. 

Ο Καρκάδος χωρίζεται σε δύο οικισµούς: ο Κάτω Καρκάδος είναι κοντά στο λαγκάδι και αποτέλεσε τον αρχικό πυρήνα του χωριού και ο μεταγενέστερος, Πάνω Καρκάδος, βρίσκεται ανατολικά. Η εκκλησία του Σωτήρος είναι γνωστή και ως «µικρή Πίζα», αφού το καμπαναριό της έχει μικρή κλίση.

Ο τίτλος «μικρή Πίζα» που άρχισε πριν από μερικά  χρόνια να αποδίδεται στον οικισμό Καρκάδο, πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο για τον Καρκάδο αλλά και για ολόκληρο το νησί! 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos