Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: ΘΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Pin It

ΕΝΟΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ:ΘΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Μια πνευματική ουσιαστική και συνάμα απέριττη τελετή είχαν την τύχη να βιώσουν οι ενορίτες της Μητροπόλεως Νάξου τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου όταν αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η Θεία Ανάγνωση (LectioDivina) και η μελέτη του Ευαγγελίου μέσα από ταυτόχρονη προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου.

Οι δύο ιερείς ο πατέρας Natale Loda που προέβη στην ανάλυση του κειμένου και ο εφημέριος π. Γιώργος επέλεξαν μια περικοπή από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο (12, 33-34. 42-48) και θέλησαν μέσα από αυτή να θέσουν κάποιους προβληματισμούς στους προσκυνητές όπως:

Ποια είναι η συμπεριφορά απέναντι στη Θεία Πρόνοια; Ο Ιησούς Χριστός ανέφερε «Μη φοβάσαι μικρό μου ποίμνιο διότι ο Πατέρας θέλησε να σας δώσει τη βασιλεία Του». Καταρχάς αναφέρετε στο λαό του Ισραήλ που είναι ένα μικρό αλλά πλούσιο σε χάρη έθνος και κατορθώνει μέσα από την παρουσία του Χριστού να αλλάξει την ιστορία. Όμως με την ευρύτερη σύγχρονη προσέγγιση αναφέρεται σε όλους εμάς που αποτελούμε το λαό του Θεού, το ποίμνιο που ακολουθεί τον ποιμένα εκείνον που συνεχώς του παρέχει προστασία. Από τη λέξη μικρό μου ποίμνιο πηγάζει η τρυφερότητα, η θαλπωρή και η πατρική προστασία. Η μικρότητα αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και το μεγαλείο της Θείας Χάρης και Θείας παρέμβασης αφού τα μάτια του είναι στραμμένα συνεχώς με στοργή και ανεκτικότητα επάνω σ’ αυτό το ποίμνιο. Λόγια παρηγοριάς για όλους εμάς διότι όπως λέει ο Ψαλμός : «Ο κύριος είναι ο ποιμένας μου τίποτα δεν στερούμαι» γι’ αυτό δε φοβόμαστε το παρόν αλλά το αντιμετωπίζουμε με θάρρος, χωρίς να λησμονούμε ότι το βλέμμα του είναι στραμμένο επάνω σε όσους τον φοβούνται, επάνω σε όσους ελπίζουν στο έλεος του.

Πώς όμως διαχειριζόμαστε τελικός τα γήινα και υλικά αγαθά που μας προσφέρει ο κύριος και με ποιον τρόπο αποτελούμε σωστό διαχειριστή του καλέσματός του; Ο Χριστός κάνει αναφορά στο σωστό οικονόμο γήινών και υλικών αγαθών τα οποία θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με σύνεση, σεβασμό και φιλανθρωπία. Όμως πρωτίστως αναφέρεται στον ανεξάντλητο θησαυρό που είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και η Βασιλεία των Ουρανών. Εμείς θα πρέπει να αναζητούμε τον πραγματικό και ανεκτίμητο αυτό θησαυρό κυρίως βαθιά μέσα στην καρδιά μας και όταν τον ανακαλύψουμε να αποδειχτούμε αντάξιοι διαχειριστές του. Διότι εάν αντιθέτως προβούμε σε αλόγιστες καταχρήσεις του, τότε όταν επιστρέψει ο πραγματικός ιδιοκτήτης και χορηγός τότε θα λογοδοτήσουμε σε αυτόν και θα υποστούμε τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης. Άρα λοιπόν οι σωστοί πιστοί πρέπει να αποφεύγουν την χαλαρότητα του ηθικού βίου τους και να επαγρυπνούν ακολουθώντας το Θέλημα του Θεού. Μέσα από αυτήν την επαγρύπνηση υλοποιείται το ιδιαίτερο κάλεσμα που έχει ο καθένας από εμάς και ο ρόλος που του έχει ανατεθεί για την εφαρμογή του σχεδίου σωτηρίας του Θεού για εμάς.

Ας επιτρέψουμε, λοιπόν, στο λόγο του Θεού να μεταμόρφωση την ζωή μας και ας μην λησμονούμε ότι ως φίλοι του Ιησού είμαστε επίσης και οικονόμοι στους οποίους έχουν ανατεθεί τα πνευματικά αγαθά της Αγίας Εκκλησίας. Μας ζητείται, λοιπόν, πιστότητα μέχρι την ημέρα που θα ακούσουμε την πρόταση: «εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ εισέλθει εις την χαράν του Κυρίου σου».

Φ.Ν.

 
Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος