Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
Pin It

ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτώση μικρών επικίνδυνων λίθων από τα τοιχώματα του Πύργου του Σανούδου στην πλατεία της Καθολικής Μητρόπολης στο Κάστρο της Νάξου. Σ’ αυτό συμβάλλουν τα περιστέρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην κορυφή του, αλλά σκαλίζοντας για να βρουν λίγη τροφή δε «σκέπτονται» πως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους περαστικούς ανθρώπους.
Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, ιδιοκτήτρια του Πύργου,  από καιρό είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας τη βοήθεια της και την συμβουλή της για τον τρόπο προστασίας των χιλιάδων επισκεπτών που περνούν κάτω από τον Πύργο για να επισκεφθούν  και τους άλλους ιστορικούς χώρους του Κάστρου.

Αυτές τις ημέρες η Καθολική Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με τη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προχώρησε  σε μία προσωρινή λύση πλήρως ανατρέψιμη που θα προστατεύσει όμως τους επισκέπτες από κάθε κίνδυνο.

       Ταυτόχρονα μελετά τη σύνταξη μελέτης από ειδικούς επιστήμονες για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού Πύργου. Το έργο όμως αυτό που θα απαιτήσει σοβαρή δαπάνη μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξη του σε ειδικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιο ότι η επισκεψιμότητα του Κάστρου και της Νάξου γενικότερα, που σήμερα είναι απόλυτα ικανοποιητική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι θα πολλαπλασιαστεί. Σ’ αυτό θα συμβάλει ο  ειδικός ανελκυστήρας  που εξασφάλισε η Καθολική Αρχιεπισκοπή για την ανάβαση στο Κάστρο και η αξιοποίηση του Πύργου του Σανούδου που είναι το άλλο όνειρό μας!

Ευχαριστούμε την κυρία Δελλαπόρτα Αικατερίνη, προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού,  τους συνεργάτες της στη Νάξο για την όμορφη συνεργασία και μαζί μας και τους κυρίους Άρη και Μάνθο Καστορίνη για την λύση που μας πρόσφεραν.

+Ν 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος