Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • Αγία Τεσσαρακοστή στην Ενορία Μητροπόλεως Νάξου
Pin It

Αγία Τεσσαρακοστή στην Ενορία Μητροπόλεως Νάξου

Συνεχίζεται με ευλάβεια η προετοιμασία των πιστών για το Άγιο Πάσχα. Η προετοιμασία ξεκίνησε την Τετάρτη της Στάχτης (των Τεφρών) ημέρα κατά την οποία αρχίζει, για την Λατινική Παράδοση, η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μέσα από την ευαγγελική περικοπή και το κήρυγμα οι πιστοί παρακινήθηκαν στην καθημερινή προσευχή, στη νηστεία και στην ελεημοσύνη, έτσι ώστε να αναδειχθεί η ταπεινότητά τους και να μπορέσουν να νιώσουν βαθύτερα τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας που πλησιάζει.

Εν συνεχεία έχομε την συμμετοχή στην Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη απόγευμα στο Μητροπολιτικό μας Ναό. Μέσα από τις περικοπές των Ευαγγελίων που αναφέρονται στο μαρτύριο του Χριστού και στο σταυρικό θάνατό Του, αλλά και στη συλλογική μελέτη που ακολουθεί, ο πιστός συνειδητοποιεί πόσο μεγάλο ήταν το τίμημα που πληρώθηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων, αφού τελικώς αυτή εξασφαλίστηκε με το ίδιο το Αίμα του Χριστού.


Επίσης, κάθε Παρασκευή απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στο λιμάνι της Νάξου πραγματοποιείται η Ακολουθία του Αποδείπνου και εκείνη του «Στέκει η Μάνα», όπου μέσα από αυτή ο συμμετέχων καλείται να συνειδητοποιήσει το απόλυτο σκότος που θα κατακλύσει τη ζωή και την ψυχή του όταν είναι και παραμένει μακρυά από το Θεό.
Όμως, το σκοτάδι της νύκτας και του τάφου εξαφανίζεται από το υπέρλαμπρο φως που εκπέμπει η μορφή της Παναγίας της οποία επικαλούμαστε στο τέλος της τελετής του Αποδείπνου με τους Χαιρετισμούς της.
Εκείνη η Άσπιλος, Αμόλυντη, Αγνή Παρθένος είναι η διαρκής αρωγός και παραστάτης μας στην προσπάθεια μας να διανύσουμε κι εμείς τον επίγειο Γολγοθά για να φτάσουμε στη δόξα της Αναστάσεως.
Μακάρι, λοιπόν, μέσα από τη συμμετοχή μας τόσο στις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας Τεσσαρακοστής όσο και στο Μυστήριο της Εξομολόγησης να λάβει ο καθένας για τον εαυτό του εκείνο που θα τον βοηθήσει να γίνει ενεργός και παραδειγματικός χριστιανός και καλύτερος άνθρωπος πάνω απ΄όλα.

Φανή Δάσκου

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος