Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου: Πανήγυρης Υπαπαντής
Pin It

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου: Πανήγυρης Υπαπαντής

Πηγή: https://www.naxospress.gr/arthro/exodos/katholiki-arhiepiskopi-naxoy-panigyris-ypapantis

Στο κέντρο του Κάστρου της Νάξου… Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αρχιεπισκοπής Νάξου – Ανδρου – Μυκόνου και Τήνου έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία όχι μόνο του Κάστρου αλλά και της ζωής των κατοίκων… Χτισμένη στις αρχές του 13ου αιώνα, ως τρίκλητος με θόλο, αλλά  κατά την διάρκεια των αιώνων έγιναν συμπληρώσεις ή αφαιρέσεις. Το 1536 προστέθηκαν άλλα δύο κλίτη και έγινε πεντάκλιτος με τρείς θόλους. Έχει έξι ιερά, πέντε στο βάθος και ένα πλάγια. Στο εξωτερικό μέρος και δη στο επάνω μέρος της κεντρικής εισόδου υπάρχουν τέσσερα οικόσημα ανάμεσα τους το οικόσημο του Μάρκου Σανούδου, ενώ μέσα στο δάπεδο υπάρχουν διάφορα οικόσημα ευγενών δωρητών, όπως οι Barozzi, Lorendano, Dellaroca, Somaripa και Raimond de Modena.

Και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι στο κέντρο του Ιερού υπάρχει η περίλαμπρος εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας, Παναγία η Ελεούσα. Η εικόνα αυτή είναι από τις παλαιότερες στον ελληνικό χώρο και ίσως η μοναδική που παρουσιάζει την Παναγία ολόσωμη, κρατώντας Χριστό. Οι αρχαιολόγοι την ανάγουν στον 11ο με 12ο αιώνα, αλλά η παράδοση στην περίοδο της εικονομαχίας, φέρει ότι είναι από τις λεγόμενες επιπλέουσες εικόνες. Φέρεται να έφθασε στη Νάξο με τα ρεύματα της θάλασσας από την πόλη Νικομήδεια στα Δαρδανέλλια. Είναι δε διπλή, από την  πίσω πλευρά υπάρχει η εικόνα του Ιωάννου του Πρόδρομου. Η εικόνα βρισκόταν πάντοτε σε αυτή τη θέση, αλλά καλυμμένη από νεώτερη στρώση και από επάνω με ασήμι, μέχρι τα πόδια του Ιησού Χριστού. Χάρη στην επιμονή του Εφημέριου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου και την εργασία Ομάδας Συντηρητών από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Μπαλτογιάννη, η παλαιά εικόνα αποκαλύφθηκε στα 1970 και τοποθετήθηκε σε απλή κορνίζα περιστρεφόμενη για να μπορεί κανείς να θαυμάζει και την πίσω εικόνα.

Ο λόγος της αναφοράς; Μα το γεγονός ότι την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έχουμε την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου… Και όπως μας πληροφορεί η Καθολική Αρχιεπισκοπή, την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής το απόγευμα (18:30) η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Και βέβαια σημαντικό είναι ότι θα εξυπηρετήσει για μία ακόμη φορά και το ασανσέρ του Κάστρου..

Πηγή: Naxospress.gr Νικόδημος Λιανός

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος