Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
Pin It

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής μας στη Νάξο στην οποία έλαβαν μέρος: ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου κ. Νικόλαος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριος Αθανασούλης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Λιανός.

Η σύσκεψη έγινε με σκοπό:

Την ενημέρωση για την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» του έργου «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.300.000 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Το έργο αφορά στη μετατροπή του Κάστρου Χώρας Νάξου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1207, σε ανοιχτό μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτίριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτίριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές. Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου αποτελούν τα τρία μουσειακά κελύφη. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, οργανώνεται σε αυτά εξ αρχής μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά.

Η συνεργασία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων  Κυκλάδων, Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου θα βοηθήσει στην απρόσκοπτη έναρξη, διεξαγωγή και διεκπεραίωση των προβλεπομένων εργασιών, με σκοπό το προγραμματισμένο έργο να αποτελέσει ένα νέο ιστορικό δεδομένο που θα συμβάλει την προβολή της ιστορίας της Νάξου και ιδιαίτερα του Κάστρου Νάξου που είναι η ελκυστική Ακρόπολη του νησιού.

Η συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των τριών  εμπλεκομένων θεσμών στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αυτού έργου ήταν άψογη.

Η γνωριμία μας με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριο Αθανασούλη, ήταν  ευτυχής και η εγγύηση για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μαζί, που θα φέρει το ποθητό για όλους μας αποτέλεσμα.

Ο Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών.

Ως  ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/09/2017 και λήξης η 30/06/2021.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος