Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • Ενορία Μητροπόλεως: Κατήχηση ενηλίκων
Pin It

Ενορία Μητροπόλεως: Κατήχηση ενηλίκων

Επαναλήφθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στην ενοριακή αίθουσα της Νάξου η κατήχηση των ενηλίκων από τον εφημέριο.Οι συναντήσεις αυτές τείνουν να καθιερωθούν άμεσα ως τακτικές, αφού υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους ενορίτες. Άλλωστε ο πιστοί συμμετέχοντας έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μια βαθύτερη και πνευματικότερη ανάλυση και προσέγγιση του Λόγου του Θεού από τον εφημέριο. Αυτή η συνάντηση ξεκίνησε με τη συμμετοχή μας πρωταρχικά στη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο της Θείας Ευσπλαχνίας όπου όλοι μαζί, εκτός των άλλων ψάλαμε το ύμνο Ξεκινώ για να σε βρώ στον οποίο υπάρχουν τα υπέροχα λόγια «Συ σαι Κύριε το Φως, είμαι εγώ τυφλός. Με φωτίζει ο Λόγος Σου, κάνε Κύριε να δω».

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στην ενοριακή αίθουσα όπου ο εφημέριος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της προσεχούς Κυριακής, από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο 5, 17-37.

Για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου αναφέρθηκε γενικότερα στον ευαγγελιστή Ματθαίο και στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία απευθυνόταν η γραφή του.  Δηλαδή σε χριστιανούς που προέρχονταν από τον Ιουδαϊσμό και τους οποίους οι Γραμματείς και Φαρισαίοι είχαν επηρεάσει και καθοδηγήσει την πνευματικότητά τους.
Αυτοί, λοιπόν, ήταν προσκολλημένοι στην τυπική και επιφανειακή εφαρμογή του γράμματος του Νόμου και δεν έδιναν έμφαση αντιθέτως στο βαθύτερο πνεύμα και νόημα του. Έτσι ουσιαστικώς αυτό που είχαν κατορθώσει κυρίως ήταν η πιστή και η υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου από τον κόσμο να έχει μετατραπεί σε μία θηλιά η οποία έσφιγγε γύρω από το λαιμό του και τον έκανε να δυσανασχετεί.

Αυτή, λοιπόν, η τυπολατρία εγκλωβίζει τον απλό λαό σε καθημερινές και τυπικές συνήθειες και πράξεις μέσα από τις οποίες εξέφραζαν την λατρεία τους προς το Θεό χάνοντας όμως την ουσία αυτής της λατρείας.
Απευθυνόμενος, λοιπόν, σε ένα τέτοιο πλήθος ο Ευαγγελιστής έπρεπε να εκφραστεί αναλόγως έτσι ώστε να επιτύχει την μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στο κήρυγμα του. Γι'αυτό λοιπόν τόνισε τα λόγια του Χριστού «Μη νομίζετε ότι ήρθα να καταλύσω το νόμο ή τους προφήτες αλλά να εκπληρώσω». Αναφέρεται, λοιπόν, ο Χριστός σε ορισμένες ρητές επιταγές του Νόμου που απευθυνόταν στην καθημερινή ζωή των Ιουδαίων και στις σχέσεις τους με τους συνανθρώπους τους, τόσο στα πλαίσια της ευρύτερης κοινωνίας όσο και σε εκείνα της οικογένειας και προχωράει λίγο παραπέρα όσον αφορά την εφαρμογή του. Ο Χριστός ανεβάζει τον πήχη, δεν αρκείται στην επιφανειακή και ρητή τήρηση των Κανόνων.

Μας καλεί να κατανοήσουμε το βαθύτερο πνεύμα του νομοθέτη και να το υλοποιήσουμε. Θέλει να μας κάνει πιο ανθρώπινους, πιο σωστούς, πιο δίκαιους. Επιθυμεί με την συμπεριφορά μας και την συνεχή μας προσπάθεια να μας κάνει να χτίζουμε σκαλοπάτια που οδηγούν στην τελειότητα. ‘Αλλωστε μην ξεχνάμε τα λόγια της ευαγγελικής περικοπής: «Διότι σας λέω εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των Γραμματέων και τον Φαρισαίων δεν θα εισέλθετέ στην Βασιλεία των Ουρανών».

Ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά τον εφημέριο μας για αυτήν την ανταπόκριση του και προσπάθεια του και ευχόμαστε σε άλλα με καλό.

Φανή Δάσκου

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος