Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Νέα από τα νησιά της Αρχιεπισκοπής
  • Νάξος
  • Νάξος
  • Η Φάτνη, η ιστορία της και η Φάτνη της Μητροπόλεως
Pin It

Η Φάτνη, η ιστορία της και η Φάτνη της Μητροπόλεως

φατνες_2.JPG

Από τα πολύ παλαιά χρόνια οι χριστιανοί συνήθιζαν να απεικονίζουν τη Γέννηση του Χριστού.

φατνες_3.JPG

Στις κατακόμβες της Ρώμης έχουν βρεθεί σχετικές αναπαραστάσεις είτε ζωγραφισμένες είτε χαραγμένες στους τοίχους. Εφευρέτης όμως της Φάτνης θεωρείται ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ο οποίος τη δημιούργησε για πρώτη φορά το 1223. Ο μοναχός Θωμάς da Celano, συγγραφέας του βίου του Φτωχούλη του Θεού, αφηγείται πως όταν τα Χριστούγεννα του 1222 ο Φραγκίσκος πήγε στη Βηθλεέμ και συμμετείχε στις τελετές της Γεννήσεως του Ιησού, «εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που όταν επέστρεψε στην Ιταλία θέλησε να τις επαναλάβει». Επειδή όμως την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν οποιαδήποτε ιερή αναπαράσταση εντός των Ναών ο Πάπας Ονώριος Γ΄ του χορήγησε την άδεια να τελέσει τη Λειτουργία των Χριστουγέννων σε μια σπηλιά. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι χωρικοί συγκεντρώθηκαν γύρω από τη σπηλιά που φωτίζονταν από τις δάδες των μοναχών ενώ στο κέντρο της είχε τοποθετηθεί ένα παχνί με άχυρα, ένα γαϊδουράκι και μια αγελάδα. Αυτή ήταν η πρώτη ζωντανή φάτνη, ενώ η πρώτη φάτνη με όλους τους πρωταγωνιστές δημιουργήθηκε το 1283 από το γλύπτη Αρνόλφο di Cambio ο οποίος κατασκεύασε 8 αγάλματα που αναπαριστούν τη γέννηση και του Μάγους.

φατνες_6.JPG

 

Κάθε χρόνο ακολουθώντας αυτή την παράδοση εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο κατασκευάζουν φάτνες σε Εκκλησίες, σε πλατείες αλλά και σε σπίτια.

Φέτος η φάτνη της Μητρόπολης έχει μια ιδιαιτερότητα.

Έχει υιοθετήσει την Πορτάρα, το σήμα κατατεθέν της Νάξου.

Η Φάτνη δεν είναι ένας περιοδικός στολισμός ή μια σκηνογραφία που απλώς μας θυμίζει μια επέτειο. Πίσω της κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που συνέβησαν στην ανθρωπότητα και μια από τις πιο ασύλληπτες αλήθειες της Πίστεώς μας: Το γεγονός της Ενσαρκώσεως, ότι δηλαδή ο Θεός στο 2ο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας έλαβε ανθρώπινη φύση, γεννήθηκε ως άνθρωπος μια φορά και «ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων».

φατνες_11.JPG

 

Η Πορτάρα στη φάτνη μας θέλει να δηλώσει ακριβώς αυτό: Ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ αλλά το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ευεργετεί και σώζει την ανθρωπότητα ολόκληρη, κάθε τόπο, το δικό μας τόπο, το νησί μας. Η γέννηση του Θεανθρώπου ανανεώνεται στον τόπο μας κάθε φορά που εμείς οι κάτοικοι αυτού του νησιού ενεργούμε με αγάπη, με σεβασμό, με κατανόηση, με αλληλεγγύη, με φιλανθρωπία.

φατνες_4.JPG

Έχοντας περάσει την Πορτάρα, μια ανηφόρα οδηγεί στη σπηλιά που γεωγραφικά τοποθετείται στο Κάστρο στο σημείο που στέκεται ο Μητροπολιτικός Ναός: Η γέννηση του Χριστού πραγματοποιείται σήμερα στην καρδιά του κάθε ανθρώπου ο οποίος προσπαθώντας να νικήσει τους πειρασμούς του αγωνίζεται να λάμπει σαν υπόδειγμα αυθεντικού χριστιανού. Η πορεία προς τη Σωτηρία δεν είναι εύκολη, είναι δρόμος ανηφορικός, κακοτράχαλος, που απαιτεί υπομονή, προσκαρτερία, επιμονή και εμπιστοσύνη στη Χάρη του Θεού.

Η προσπάθεια όμως ανταμείβεται: Φθάνοντας ψηλά στη φάτνη (στο σημείο που στέκει η Μητρόπολη) προσκυνάς το Θείο Βρέφος. Φτάνεις στον προορισμό έχοντας διανύσει έναν επίπονο ανήφορο.

 

φατνες_5.JPG

Η Μητρόπολη, δηλαδή η Μητέρα Εκκλησία ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται τα παιδιά της. Αυτή είναι το μέσο το οποίο χορηγώντας τα Μυστήρια της Σωτηρίας φροντίζει τα τέκνα της και τα οδηγεί στον Ενσαρκωμένο Λόγο, τον Ιησού Χριστό.

Καλές Γιορτές και Καλά Χριστούγεννα!

π. Γ.Π.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος