Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Συνέντευξη τύπου εν πτήσει

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου εν πτήσει προς τη Ρώμη στο τέλος της περιοδείας του στις τρεις χώρες της Αφρικής, ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε σε ένα ευρύ πλαίσιο ερωτήσεων και θεμάτων, όπως το Vatileaks, τα προφυλακτικά, αλλά και για μια προσεχή επίσκεψή του στο Μεξικό.

Μερικά από τα ερωτήματα επικεντρώθηκαν στο ταξίδι του (25-30 Νοεμβρίου), κατά το οποίο ο Πάπας επισκέφθηκε την Κένυα, την Ουγκάντα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο του ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πάπας Φραγκίσκος ρωτήθηκε σχετικά με εκείνους που υποφέρουν λόγω του αποκλεισμού τους από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο ίδιος έγινε μάρτυρας κατά τη διάρκεια ορισμένων από τις συναντήσεις του στην Αφρική. Ο Άγιος Πατέρας έδωσε το παράδειγμα με την επίσκεψή του στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπανγκούι, το οποίο δεν είχε το βασικό εξοπλισμό, εκεί που είδε σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, πολλά από τα οποία πέθαιναν από την ελονοσία.

Ο Πάπας καταδίκασε τα οικονομικά συστήματα που έχουν κάνει «θεό το χρήμα», «την ειδωλολατρία του χρήματος», όπως είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει, θα συνεχίσουμε να έχουμε περισσότερες δυστυχίες, τραγωδίες, πολέμους, παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα, και περισσότερη αδικία».

Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε επίσης τις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης στις οποίες μεγάλο μέρος της Αφρικής υπόκειται. Περιέγραψε την Αφρική ως «μάρτυρα της εκμετάλλευσης».
Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από την πρώτη του επίσκεψη στην Αφρική, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι εντυπωσιάσθηκε από τα πλήθη, τη χαρά, και την «πολύ μεγάλη αίσθηση του καλωσορίσματος» που συνάντησε.

Ο Άγιος Πατέρας παρατήρησε σχετικά με τη μοναδική ταυτότητα της κάθε μία από τις χώρες που επισκέφθηκε: Η Κένυα, η οποία είναι πιο σύγχρονη και ανεπτυγμένη, η Ουγκάντα, με την κληρονομιά των μαρτύρων, και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με ένα λαό που «επιθυμεί την ειρήνη, την συμφιλίωση, και την συγχώρεση».

Ο Πάπας ρωτήθηκε σχετικά με την παγκόσμια απειλή που δημιουργεί ο φονταμενταλισμός, και αν οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να παρέμβουν σε πολιτικό επίπεδο. Αντί να παρεμβαίνουν πολιτικά, είπε ο Άγιος Πατέρας, οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν την απειλή του φονταμενταλισμού με την προώθηση αξιών, ιδιαίτερα εκείνων της αδελφοσύνης και της συνύπαρξης. Τόνισε, επίσης, ότι ο φονταμενταλισμός μπορεί να βρεθεί σε όλες τις θρησκείες, ακόμη και τον Καθολικισμό.

Σε ένα άλλο θέμα, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε με τους δημοσιογράφους σχετικά με το ρόλο του Τύπου για την αντιμετώπιση των θεμάτων της διαφθοράς. Είπε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρούν επαγγελματική ακεραιότητα, όσο αποφεύγουν την παραπληροφόρηση, τη συκοφαντία και τη δυσφήμηση.

Επίσης, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για το λεγόμενο σκάνδαλο Vatileaks και τη συνεχιζόμενη δίκη για τρεις υπαλλήλους του Βατικανού και δύο δημοσιογράφους που κατηγορούνται για τη δημοσίευση κλεμμένων πληροφοριών, ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι "έγινε λάθος" στο διορισμό των υπαλλήλων του Βατικανού. Είπε ότι δεν εξεπλάγη από τις πληροφορίες που αποκάλυψαν, δεδομένου ότι ήταν ήδη ενήμερος της διαφθοράς στους κόλπους του Βατικανού. Ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι δεν ήταν εκείνος, αλλά οι προκάτοχοί του, οι οποίοι ξεκίνησαν τη διαδικασία της εκρίζωσης της διαφθοράς στο Βατικανό.
Ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν η Εκκλησία θα αλλάξει τη διδασκαλία της σχετικά με τη χρήση των προφυλακτικών ως μέθοδο πρόληψης κατά του HIV, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια διαδεδομένη επιδημία στην Αφρική. Ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε ότι η απάντηση πρέπει να είναι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτό της επούλωσης των πολύ «σοβαρών τραυμάτων» που επιφέρουν η αδικία, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αδικίες, οι άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα και τη δίψα, ο πόλεμος και η διακίνηση των όπλων.

Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε επίσης για τις κλιμακούμενες διεθνείς συγκρούσεις, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, με το ρωσικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε πρόσφατα από την Τουρκία. Περιέγραψε τον πόλεμο ως «επιχείρηση όπλων», η οποία καταστρέφει την ανθρωπότητα. Ο πόλεμος δεν προέρχεται από τον Θεό, ο οποίος είναι ο Θεός της ειρήνης, είπε.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το επόμενο αποστολικό ταξίδι του, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί το Μεξικό, αν και λεπτομέρειες του ταξιδιού δεν έχουν γίνει γνωστές.
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos