Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

 ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ? ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Περισσότερες από δυο χιλιάδες  δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλούνται σε όλο τον κόσμο για τροφές που πετιούνται στα  σκουπίδια.

 


 

Είναι ένας δραματικός αριθμός, ιδιαίτερα όταν σκεφθεί κανείς  την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πείνα όπως προκύπτει από τη μελέτη  FoodWastage Footprintπου πραγματοποιήθηκε από την FAO, οργανισμό του  ΟΗΕ που ασχολείται με  τη σίτιση. Αυτή η μελέτη έγινε  εν όψει της παγκόσμιας ημέρας  της γεωργίας  που εορτάζεται την ΠΕΜΠΤΗ 16 Οκτωβρίου.

Στον αριθμό αυτό η  FAO  συμπεριλαμβάνει επίσης  και το έμμεσο κόστος της σπατάλης στην τροφή: όπως την άσκοπη και κακή χρήση των πόρων, το κόστος για τις κλιματολογικές αλλαγές, τα έξοδα για τις πολεμικές συρράξεις στον κόσμο, για τον έλεγχο των φυσικών πηγών, τους  δημόσιους  πόρους για την παραγωγή της τροφής που ποτέ δε φθάνει στο τραπέζι. 

Από αυτή τη μελέτη συμπεραίνεται πως κάθε χρόνο στις πλούσιες χώρες πετιέται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα που δημιουργούνται από τη μια μεριά με όσους πεθαίνουν από την πείνα και από  την άλλη όσων πεθαίνουν από την πολλή τροφή.
Σχετικά με το πρόβλημα αυτό – τα κράτη που ανήκουν στη FAO  και τα κράτη που ανήκουν στην παγκόσμια  οργάνωση της υγείας (Oms), έχουν φθάσει, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, σε μία πολιτική Δήλωση που περιέχει  περισσότερες από πενήντα υποδείξεις,  με σκοπό να εγγυηθούν σε όλους τη δυνατότητα σε μια υγιεινή διατροφή. 

Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; Έχουμε κάποια ευθύνη; φροντίζουμε στην καθημερινότητά μας και στις συνεστιάσεις μας,  να  έχουμε  μόνο τα απαραίτητα, σεβόμενοι κι εκείνους που στερούνται ακόμα κι αυτά;

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos