Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ

Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στους αγαπητούς μας νεκρούς. Την 1η Νοεμβρίου εορτάζουμε τη μνήμη όλων των αγίων και την επόμενη μέρη τη μνήμη όλων των κεκοιμημένων πιστών. Μέσα σε 2-3 μέρες όλη η «κοινωνία των αγίων» που ομολογούμε στο «Πιστεύω», δηλαδή όλο το σώμα των βαπτισμένων συγκεντρώνεται σε μια γιορτή: όλοι οι βαπτισμένοι, δηλ. οι άγιοι που είναι στον ουρανό, οι ψυχές που βρίσκονται στο καθαρτήριο και εμείς που ακόμα πορευόμαστε πάνω στη γη. Με λίγα λόγια ζωντανοί και νεκροί γιορτάζουν μαζί, επειδή όλοι είμαστε ζωντανοί από το Βάπτισμά μας.

Ας μάθουμε, όμως, τι πιστεύουμε για τα 2/3 των αδελφών μας που με το πνεύμα τους έχουν αφήσει τη γη. Και πού βρίσκονται; Η ερώτηση αυτή ισχύει μόνο για όσους έχουν σώμα, και όχι για όσους έχουν αφήσει το σώμα τους. Το πνεύμα τους βρίσκεται σε άμεση σχέση με τον Θεό, επειδή και ο Θεός είναι πνεύμα. Αυτό είναι απόλυτα σίγουρο και βέβαιο για τους αγίους. Συμμετέχουν με την αγιότητά τους στην αγιότητα του Θεού. Είναι κοντά του, πολύ στενά κοντά του, έστω και αν δε μπορούμε να προσδιορίσουμε ένα τόπο. Και περιμένουν την γενική ανάσταση για να αποκτήσουν και πάλι το σώμα τους, με το οποίο έζησαν ως άνθρωποι.

 Πνεύματα είναι και οι νεκροί εκείνοι οι οποίοι δε μπορούν ακόμα να πλησιάσουν απόλυτα τον Θεό, επειδή δεν είναι τέλειοι όπως είναι τέλειος ο Θεός. Γιατί δεν είναι τέλειοι; Μα για τον απλό λόγο ότι υπάρχουν ακόμα στο πνεύμα τους υπολείμματα από τις αμαρτίες που διέπραξαν πάνω στη γη με το σώμα τους. Δεν έχουν ακόμα όλη εκείνη την αγιότητα που χρειάζεται για να πλησιάσουν και να ενωθούν με τον Θεό. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε πως είναι ήδη ευτυχισμένοι επειδή βλέπουν τον Θεό απέναντί τους και εκείνος τους περιμένει με αγάπη στον πατρικό του οίκο. Γι’ αυτό λόγο λέμε ότι βρίσκονται στο Καθαρτήριο.

Όπως κι ο Παράδεισος, το Καθαρτήριο δεν είναι ένας τόπος, αλλά μια κατάσταση, στην οποία οι αγαπητοί μας νεκροί καθαρίζονται απ’ τα υπολείμματα των αμαρτιών τους. Ετοιμάζονται και ζουν μέσα στην αγωνία της ετοιμασίας για να γίνουν δεκτοί στη μεγάλη γιορτή. Και εμείς; Εμείς τους βοηθούμε σ’ αυτόν τον καθαρισμό: με την προσευχή μας, τις ελεημοσύνες μας και κάθε άλλη καλή πράξη, με τα Λυσίποινα, τις Λειτουργίες που προσφέρουμε να τελούνται για χάρη τους. Η επαφή μαζί τους μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Το ίδιο και με τους αγίους, μέσω της προσευχής και της Κοινωνίας μας.

Πηγή κειμένου: Sannicolo.gr

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos