Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ

Σήμερα  Εκκλησία εορτάζει το μεγαλομάρτυρα Δημήτριο το Μυροβλήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και έ­ζησε επί αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Ήταν γόνος ευγενέστατης οικογένειας. Κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και διέπρεψε μεταξύ των γενναιότερων και τιμιότερων αξιωματικών του αυτοκράτορα. Ήταν χρι­στιανός και εξασκούσε, λόγω της θέσεως του, μεγάλη επιρ­ροή μεταξύ των αδελφών χριστιανών της Θεσσαλονίκης.

Προς το τέλος του 3ου αιώνα, άναψε ο διωγμός κατά των χριστιανών και ο Δημήτριος ομολόγησε δημόσια ότι ήταν χριστιανός. Τότε τον συνέλαβαν και τον έριξαν στις φυλακές, διότι αρνήθηκε να προδώσει την πίστη του. Με­ταγενέστερα, το αυτοκρατορικό διάταγμα επέβαλε και τη θανατική ποινή σ' όσους δεν δέχονταν να θυσιάσουν στα είδωλα.

Σχετικά με το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, αναφέρεται ένα συγκλονιστικό αλλά και αφελής θρύλος, ο οποίος όμως δεν έχει ιστορική βάση. Επί πλέον, το περιεχόμενο του δεν αρμόζει στην αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα του χριστιανικού πνεύματος της εποχής εκεί­νης.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos