Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΕ ΚΑΠΙΣΤΡΑΝΟ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Γεννήθηκε στο Καπιστράνο, κοντά στην πόλη Άκουιλα της κεντρικής Ιταλίας το 1386. Ανήκε σε ευγενή και εύ­πορη οικογένεια. Κατά τις πανεπιστημιακές του σπουδές, στην Περούτζια, έδειξε μεγάλη ευφυΐα και αναδείχθηκε μεταξύ των ικανότερων νομικών της εποχής του. Λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του διορίστηκε διοικητής της Περούτζια. Ο νέος άρχοντας, εμφορούμενος από βαθιές χριστιανικές πεποιθήσεις, δεν άργησε να φέρει την τάξη και την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή. Οι φτωχοί και φιλήσυχοι άνθρωποι βρήκαν, στο πρόσωπο του Ιωάννη, το γενναιόδωρο υποστηρικτή και οι ταραχοποιοί τον αυ­στηρό δικαστή.

Δυστυχώς, η ειρήνη που επέφερε η συνετή διοίκηση του Ιωάννη δε βάσταξε πολύ, γιατί ο πόλεμος μεταξύ Περούτζιας και Ρίμινι έφερε τη συμφορά. Προδοθείς, ο καλός διοικητής συλλαμβάνεται και ρίχνεται σιδηροδέσμιος στις φυλακές. Εδώ, στον απαίσιο χώρο της αιχμαλωσίας του, σκεπτόμενος ωριμότερα, συνειδητοποιεί καλύτερα τη μα­ταιότητα του κόσμου και των κοσμικών εξουσιών και σκέ­πτεται να αποσυρθεί από την εξουσία και να ασπασθεί το μοναχικό βίο.

Εξαγοράζει την αιχμαλωσία του, εκποιεί την περιου­σία του, μοιράζει τα χρήματα στους φτωχούς και παρου­σιάζεται στη μονή των Φραγκισκανών της Περγάμου (Ιτα­λία), ζητώντας να γίνει δεκτός. Πράγματι, ύστερα από μια ταπεινωτική δοκιμασία, στην οποία τον υποβάλλει ο ηγού­μενος, γίνεται δεκτός. Ασκείται στην ταπεινοφροσύνη του Αγίου Φραγκίσκου. Γia αυτό το λόγο περιόδευε από μοναστήρι σε μοναστήρι.

Απέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1456, στο Βιλόκ της Αυ­στρίας.

Πηγή: Τ΄αδέλφια μας οι άγιοι

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos