Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΡΟΚΚΟΥ

Ανήκε σε ευγενή και ευκατάστατη οικογένεια του Μονπελλιέ της Γαλλίας και έζησε προς το τέλος του 13ου αιώνα και αρχές του Μου. Νέος ακόμη, έχασε τους γονείς του. Εγκατέλειψε την περιουσία του στους συγγενείς του και σε φτωχούς και αφού φόρεσε την περιβολή του προ­σκυνητή αναχώρησε για τη Ρώμη, ζητιανεύοντας στο δρό­μο. Στην Ιταλία, εκείνη την εποχή, είχε ενσκήψει τρομερή πανώλη.

Χαρακτηριστικό σημείο της ζωής του Αγίου Ρόκκου — με πολύ θρύλο φυσικά — είναι ότι αφιέρωσε τη ζωή του στην ανθρώπινη δυστυχία, κυρίως δε σε περιόδους μεγά­λων επιδημιών (πανώλη). Ήταν ένας πραγματικός άγγε­λος, που περιφερόταν από πόλη σε πόλη της Ιταλίας, φέρ­νοντας ανακούφιση και παρηγοριά στα θύματα των θανα­τηφόρων επιδημιών. Τελικά, έπεσε κι ο ίδιος θύμα της επι­δημίας και, για να μην ενοχλήσει κανέναν, έμενε σε μια καλύβα στο δάσος, μόνος του. Ένας σκύλος του έφερνε κάθε μέρα την τροφή του. Όταν έγινε καλά, επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά κανείς δεν τον αναγνώρισε και επειδή  οι αρχές τον θεώρησαν ύποπτο, τον φυλάκισαν. Έμεινε στη φυλακή πέντε χρόνια, και ύστερα από μεγάλες στερήσεις πέθανε την ημέρα της εορτής της Παναγίας, το 1327 (;)

Τον ευλαβούνται πολύ στην Ιταλία και στη Γαλλία. Ο θρύλος προσθέτει πως τα οστά του μεταφέρθηκαν από το Μονπελλιέ στη Βενετία, όπου και ο περίλαμπρος ναός του, διακοσμημένος με τις περίφημες εικονογραφίες του Τιντορέττο (Σχολή του Αγίου Ρόκκου).

 

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos