Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Εορτολόγιο
  • 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΙΝΙΚΟΥ Πρεσβυτέρου και Ιδρυτή των Δομινικανών μοναχών
Pin It

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΙΝΙΚΟΥ
Πρεσβυτέρου και Ιδρυτή των Δομινικανών μοναχών

Γεννήθηκε στην Καλερουέζα της Ισπανίας γύρω στο 1170. Στην εφηβική του ηλικία πηγαίνει στην Παλεγκία για ανώτερες σπουδές. Εδώ διαπρέπει όχι μόνο για τη φιλο­μάθεια του, αλλά και την αρετή του.

Το κύριο όμως έργο του Αγίου Δομίνικου υπήρξε ο αγώνας του μέσα στη χώρα του, τη Γαλλία και την Ιταλία κατά της φοβερής και διαδιδόμενης αιρέσεως των Αλβι-γηνών. Αυτή η αίρεση, με δυο λέξεις, δεχόταν δύο Θεούς: το Θεό του Καλού και το Θεό του Κακού, δοξασίες που είχαν διαδοθεί στην κεντρική Ευρώπη κυρίως.

Σε αυτό το επίπονο και δύσκολο έργο του βοήθησε και η ίδια η Ουράνια Μητέρα των ανθρώπων, η οποία ενέπνευ­σε το Δομίνικο να χρησιμοποιήσει σαν αποτελεσματικό­τερο μέσο μεταστροφής το Άγιο ροδάριο, το οποίο ο Άγιος Δομίνικος διέδωσε παντού. Τα αποτελέσματα υ­πήρξαν άμεσα. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι μεταστρο­φές των Αλβιγηνών.

Αργότερα, ο φλογερός για την ορθή πίστη του Χρι­στού Δομίνικος, βοηθούμενος από τον Επίσκοπο της Του-λώνας, Φούλκι, θα ιδρύσει και το γνωστό τάγμα ανδρών, ίων Δομινικανών Ιεροκηρύκων, που μαζί μ' εκείνο των Φραγκισκανών θα αποτελέσουν τα δύο πιο ισχυρά τάγ­ματα της Καθολικής Εκκλησίας κατά το Μεσαίωνα.

Έρχεται στη Ρώμη για να επιτύχει την παπική έγκρι­ση, την οποία πράγματι πέτυχε από τον Πάπα Ονώριο 3ο (1217). Για τη μοναχική ζωή των οπαδών του θα υιοθετή­σει τον κανόνα του Αγίου Αυγουστίνου.

Στη Ρώμη θα συναντήσει τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης, που βρισκόταν κι αυτός εκεί για τον ίδιο σκοπό, θα τον εναγκαλιστεί θερμά και θα σφίξουν τη φιλία και τη συνεργασία τους στον ίδιο αγώνα της διαδόσεως της πί­στεως και της αγάπης του Χριστού στον κόσμο.

Όπως οι άλλοι Άγιοι της εποχής του, έτσι και ο Άγιος Δομίνικος υποβάλλεται σε αυστηρότατες θυσίες και απο­νεκρώσεις του σώματος, για παραδειγματισμό των μονα­χών του, την εξιλέωση των πολλών αμαρτημάτων και την ανόρθωση της πίστεως των ανθρώπων της εποχής του.

Εξαντλημένος από τους κόπους και τις σκληραγωγίες, σε ηλικία 50 χρόνων, σε κάποια από τις συνηθισμένες απο­στολικές του περιοδείες, στη Βενετία, αρρωσταίνει βαριά και παραδίδει την ωραία του ψυχή στο Δημιουργό του. Ήταν η 6η Αυγούστου 1221. Το σκήνωμα του αναπαύεται στην εκκλησία της Μπαλόνια.

Σήμερα, το τάγμα των Δομινικανών αριθμεί αρκετές χιλιάδες μοναχών, ανδρών και γυναικών, που είναι σκορ­πισμένοι σ' όλον τον κόσμο. Τα μοναστήρια τους με διά­φορες δραστηριότητες, κυρίως θεολογικού και ποιμαντι­κού χαρακτήρα, κοσμούν το μοναχισμό της Καθολικής Εκκλησίας.

Αυτό το τάγμα, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, έχει δώσει στην Εκκλησία πολλούς Αγίους, διάσημους Πάπες, Επισκόπους και Καρδιναλίους και προπάντων μεγάλους θεολόγους, όπως ο Άγιος Θωμάς ο Ακυϊνάτης.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos