Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Εορτολόγιο
  • 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ
Pin It

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 69 και «τέθηκε από τους Αποστόλους επίσκοπος για την Ασία στην Εκκλησία της Σμύρνης». Αυτό έγραψε για τον Πολύκαρπο ο Ειρηναίος, μαθητής του και επίσκοπος Λυών.

Ο Πολύκαρπος γεννήθηκε σε μια οικογένεια εύπορη και περίπου το έτος 100 ήταν επικεφαλής των χριστιανικών κοινοτήτων της Ασίας.

Το 107 έγινε μάρτυρας ενός σημαντικού γεγονότος: από τη Σμύρνη πέρασε ο Ιγνάτιος Αντιοχείας που όδευε στη Ρώμη προκειμένου να υποστεί το μαρτύριο, αποτέλεσμα ενός τοπικού διωγμού. Ο Πολύκαρπος τον φιλοξένησε κατά τη σύντομη παραμονή του και λίγο αργότερα ο Ιγνάτιος του έγραψε μία επιστολή, γνωστή σε κάθε γενιά χριστιανών, και για την οποία τον θαύμασε ως ποιμένα που μάχεται για το Χριστό.

Το 154 μεταβαίνει στη Ρώμη για να συνομιλήσει με τον Πάπα Ανίκητο σχετικά με την ημερομηνία του Πάσχα. Η Ρώμη εορτάζει πάντοτε Κυριακή το Πάσχα ενώ η Ανατολή στις 14 του εβραϊκού μηνός Νισάν. Ο Πολύκαρπος με τον Πάπα Ανίκητο δεν βρήκαν μια λύση κοινώς αποδεκτή αλλά παρήλθαν φιλικά.

Όταν ο Πολύκαρπος επέστρεψε στη Σμύρνη ξέσπασε στην πόλη ένας διωγμός εναντίων των χριστιανών. Έντεκα χριστιανοί θανατώθηκαν στο στάδιο. Κάποιοι ταραξίες οδήγησαν εκεί και τον ογδονταεξάχρονο επίσκοπο ζητώντας στον Ρωμαίο ανθύπατο Κουαδράτο να τον καταδικάσει. Ο Κουαδράτος προσπάθησε να το αποτρέψει επιχειρώντας να πείσει τον Πολύκαρπο να αποποιηθεί της χριστιανικής του ιδιότητας εκείνος όμως διακηρύσσει ενώπιον όλων ότι ήταν χριστιανός. Πήγε μόνος μέχρι το σημείο της πυράς και ζήτησε να τον κάψουν χωρίς να του δέσουν τα χέρια. Η φωτιά όμως δεν τον έβλαψε έτσι τον σκότωσαν με ξίφος. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Φεβρουαρίου 155. 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos