Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΤΕ ΚΕΤΥ

Γεννήθηκε στην πόλη Κέτυ της Πολωνίας το 1390. Από μικρός είχε πάθος για γνώση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές αριστεύοντας και μόλις σε ηλικία 27 ετών έγινε καθηγητής Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεολογία και στα 34 του χειροτονείτε ιερέας. Συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο για κάποια χρόνια μέχρι που καλείται να ασχοληθεί με την ποιμαντική δράση. Έγινε συνεφημέριος στην Ενορία του Αγίου Φλωριανού. Η ενορία την εποχή εκείνη ήταν έξω από τον αστικό ιστό της Κρακοβίας, όσο όμως μεγάλωνε η πόλη η κοινότητα από την εξοχή βρέθηκε να υπάρχει στο κέντρο της μεγαλούπολης. Μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής τους επιστρέφει στην αγαπημένη του ασχολία που ήταν η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο.

Εκτός όμως από το πάθος της διδασκαλίας ο Ιωάννης αγαπούσε και τους δρόμους. Ήθελε να εργάζεται με τους πεινασμένους για γνώση και τους πεινασμένους για τροφή. Στους δρόμους, λοιπόν, περνούσε το χρόνο που του περίσσευε από τη διδασκαλία φροντίζοντας και βοηθώντας τους φτωχούς. Επειδή δεν διέθετε πολλά χρήματα και όλος ο μισθός του πήγαινε στους φτωχούς, συχνά δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες παραμένοντας τότε εκείνος νηστικός.

Το πιο μακρινό του ταξίδι ήταν εκείνο στους Αγίους Τόπους το οποίο έκανε με τα πόδια, όσο αυτό ήταν δυνατό. Έπειτα πηγαίνει για προσκύνημα στη Ρώμη, για τέσσερις φορές με τα πόδια.

Πέθανε κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας της παραμονής των Χριστουγέννων του 1473. Εκείνο που έκανε τον κόσμο να τον ανακράζει άγιο μετά το θάνατό του ήταν τα μαθήματα αγάπης που παρέδιδε, όχι μόνο εκείνα της τάξης αλλά κυρίως τα διδάγματα ζωής που πήγαζαν από το ίδιο το έμπρακτο παράδειγμά του αρωγής και συμπαράστασης απέναντι στους φτωχούς.

Το 1600 ο Πάπας Κλήμεντας 8ος τον ανακηρύσσει Μακάριο και το 1767 ο Πάπας Κλήμεντας ο 13ος εγγράφει το όνομά του στον κατάλογο των Αγίων. 

Στην Πολωνία είναι προστάτης της Αρχιεπισκοπής της Κρακοβίας, των διδασκόντων και της Κάριτας.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos