Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΝΙΣΙΟΥ

Γεννήθηκε στο Ναϊμέχεν της Ολλανδίας το 1521. Ο πατέρας του ήταν ο δήμαρχος την πόλης έτσι ο Πέτρος είχε την δυνατότητα να σπουδάσει κανονικό δίκαιο στη Λέουβεν και δίκαιο στην Κολωνία. Σε εκείνη την πόλη αγαπούσε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στο Μοναστήρι των Καρτουζιανών και στην ανάγνωση των Πνευματικών Ασκήσεων του Αγίου Ιγνατίου Λογιόλα. Οι ασκήσεις τον επηρέασαν πολύ, τόσο που αποφάσισε να εισέλθει στην εταιρεία του Ιησού αποτελώντας τον όγδοο ιησουίτη που προέβη στους επίσημους όρκους.

Σε εκείνον οφείλεται η δημοσιοποίηση των έργων του Αγίου Κυρίλλου της Αλεξάνδρειας,  του Αγίου Λέοντος του Μεγάλου, του Αγίου Ιερωνύμου και του Οσίου της Κόρδοβα. Μεταξύ των ετών 1555-1558 συνέγραψε τρεις Κατηχήσεις που απευθυνόταν σε νέους ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Οικουμενική Σύνοδο της Τριδέντου με την ιδιότητα του θεολόγου και του συμβούλου του Πάπα. Ο Άγιος Ιγνάτιος τον κάλεσε στην Ιταλία αποστέλλοντάς τον πρώτα στη Σικελία έπειτα στη Μπολόνια. Κατόπιν τον έστειλε στη Γερμανία όπου για τριάντα χρόνια ήταν επαρχιακός ηγούμενος των Ιησουιτών. Την εποχή εκείνη μια αποστολή στη Γερμανία κάθε άλλο παρά απλό πράγμα ήταν καθώς μαίνονταν η λουθηρανική μεταρρύθμιση.

Πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία ο Πέτρος πήγε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθεί. Λίγο αργότερα θα γράψει στο ημερολόγιό του: «Εκεί ένοιωσα ότι μου δόθηκε μεγάλη παρηγοριά και η χάρη κατέστη παρούσα επάνω μου μέσω αυτών των μεσολαβητών [του Πέτρου και του Παύλου]. Αυτοί επιβεβαίωσαν την αποστολή μου στη Γερμανία και έμοιαζε σαν να μεταδίδουν σε εμένα, σαν απόστολο της Γερμανίας, την υποστήριξη της καλοσύνης τους. Εσύ γνωρίζεις, Κύριε, με πόσους τρόπους και πόσες φορές την ίδια εκείνη μέρα εμπιστεύθηκες σε εμένα τη Γερμανία για την οποία αργότερα […] θα ήθελα να ζήσω και να πεθάνω».

Χαρακτηριστικό της πνευματικότητας του Αγίου Κανισίου είναι η βαθιά προσωπική φιλία με τον Ιησού. Γράφει, για παράδειγμα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1549 στο ημερολόγιό του, μιλώντας με τον Κύριο: «Εσύ, τελικά, σαν να μου ανοιγόταν η καρδιά του Ιεροτάτου Σώματος, που μου φάνηκε πως έβλεπα μπροστά μου, μου έδωσες εντολή να πιώ από αυτή την πηγή, προσκαλώντας με έτσι να αντλήσω από τα νερά της σωτηρίας μου από τις δικές σου πηγές, ω Σωτήρα μου».

Ο Πάπας Πίος Ε’ αναγνωρίζοντας την συμβολή του Πέτρου στον αμπελώνα του Κυρίου ήθελε να του αποδώσει τον τίτλο του Καρδιναλίου, εκείνος όμως ζήτησε από τον Ποντίφικα να τον αφήσει στην ταπεινή υπηρεσία της κοινότητάς του. Πέθανε στο Φράιμπουργκ στις 21 Δεκεμβρίου 1597. 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos