Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑΣ

Οι Εκκλησίες τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσεως απένειμαν το στέμμα της αγιότητας όχι σε λίγες αυτοκράτειρες της Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Η σημερινή αγία αυτοκράτειρα είναι η Αγία Αδελαΐδα. Γεννήθηκε το 931 και ήταν κόρη του Ροδόλφου Β’ της Βουργουνδίας και της Μπέρτα της Σουαβίας.

Σε ηλικία δύο ετών ο πατέρας της την υποσχέθηκε νύφη στο Λοθάριο της Προβηγκίας τον οποίο η Αδελαΐδα παντρεύτηκε σε ηλικία δεκαέξι ετών. Από το γάμο τους απέκτησαν μια κόρη την Έμμα αλλά ύστερα από τρία χρόνια ο Λοθάριος πεθαίνει μάλλον από δηλητηρίαση. Ύποπτος για το θάνατο του Λοθάριου θεωρήθηκε ο Βερεγγάριος ο οποίος μάλιστα φυλάκισε την Αδελαΐδα σε ένα κάστρο. Για άγνωστο λόγο κατάφερε να ελευθερωθεί από τη φυλακή της και βρήκε καταφύγιο στον Όθωνα της Γερμανίας με τον οποίο σύναψε γάμο τα Χριστούγεννα του 951 στην Παβία της Ιταλίας.

Η Αδελαΐδα ήταν μόλις είκοσι ετών, παρά την ηλικία της όμως ήταν πολύ δυναμική και ευφυέστατη και ανέλαβε άμεσα δράση για τα ζητήματα του κράτους. Ήταν χάρις εκείνη που ο σύζυγός της κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την εξουσία του στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας και να στεφθεί Αυτοκράτορας στη Ρώμη από τον Πάπα Ιωάννη 22ο.

Φαίνεται ότι η Αδελαΐδα ήταν πολύ αγαπητή στον κόσμο. Ο γάμος της, από τον οποίο γεννήθηκαν πέντε παιδιά, διήρκησε είκοσι δύο χρόνια. Όταν ο Όθωνας Α’ πέθανε η Αδελαΐδα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια νέα ένταση. Ο διάδοχος του θρόνου Όθωνας Β’ δεν ήταν παρά ένας νεαρός πεισματάρης και η δυσαρέσκεια που εξέτρεφε προς τη μητέρα του οφειλόταν κατά μεγάλο βαθμό στη γυναίκα του Θεοφανώ. Η Αδελαΐδα εγκατέλειψε το παλάτι και πήγε στην πόλη Βιέν κοντά στον αδελφό της Κοράδο της Βουργουνδίας. Ο Αββάς του Κλυνύ στον οποίο η Αδελαΐδα ζήτησε βοήθεια, μεσολάβησε ώστε να επανέλθει η οικογενειακή ειρήνη. Στην Παβία ο Όθωνας Β’ γονυπετείς ζήτησε συγχώρεση από τη μητέρα του.

Δέκα χρόνια αργότερα πεθαίνει ξαφνικά ο Όθωνας αφήνοντας διάδοχο τον ανήλικο Όθωνα Γ’ και τη Θεοφανώ. Η Θεοφανώ ήταν ακόμα σκληρή με την πεθερά της που αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να εγκαταλείψει το παλάτι. Το 991 θα πεθάνει ξαφνικά και η Θεοφανώ. Ο εγγονός της Αδελαΐδας και διάδοχος του θρόνου ήταν ανίκανος ακόμα για κάτι τέτοιο. Έτσι η Αδελαΐδα επανήλθε αυτή τη φορά κρατώντας στα χέρια της εξουσία που παρόμοια δεν είχε αποκτήσει ποτέ μέχρι τότε.

Η εξηντάχρονη αυτοκράτειρα εξουσίασε την αυτοκρατορία με περισσή σοφία τρέφοντας πάντοτε μια μεγάλη επιθυμία για ειρήνη. Μερίμνησε για τους φτωχούς πολίτες και ανακαίνισε πολλά ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια. Προς το τέλος της ζωής της αποτραβήχτηκε σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων κοντά στο Στρασβούργο όπου πέθανε εν ειρήνη στις 16 Δεκεμβρίου του έτους 999. Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ουρβανό Β’ το 1097.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos