Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

8 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ

Ο Άγιος Ακάκιος πέθανε μαρτυρικά γύρω στο 304. Ήταν από την Καππαδοκία, εκατόνταρχος του ρωμαϊκού στρατού. Κατά τη διάρκεια του διωγμού του Διοκλητιανού δόθηκε εντολή σε όλους τους στρατιώτες να θυσιάσουν στις παγανιστικές θεότητες. Ο Ακάκιος αρνήθηκε, κατηγορήθηκε ότι ήταν χριστιανός και οδηγήθηκε στο Βυζάντιο. Εκεί φυλακίστηκε και υπέφερε σκληρά βασανιστήρια. Η παράδοση λέει ότι ενόσω ήταν στη φυλακή οι άγγελοι τον φρόντιζαν και τον παρηγορούσαν. Ύστερα από σκληρά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ανέγειρε στην Κωνσταντινούπολη Εκκλησία την οποία αφιέρωσε στον Άγιο Ακάκιο.  

Εδώ και δεκατρείς αιώνες είναι ο πολιούχος της πόλεως Σκυλλήτιον (Squillace) της νότιας Ιταλίας καθώς και της ομώνυμης επισκοπής (σήμερα Αρχιεπισκοπής Catanzaro-Squillace).   

Το σώμα του φυλάγεται σε ένα από τα παρεκκλήσια του καθεδρικού ναού του Squillace. Ένας βραχίονάς του υπάρχει στην πόλη Guardavalle, όταν ο τότε επίσκοπος του Squillace, ο Marcello Sirleto, το 1584 θέλησε να προικίσει την γενέτειρα πόλη του με ένα τόσο σημαντικό Ιερό Κειμήλιο. Έκτοτε ο άγιος Ακάκιος αποτελεί τον πολιούχο κι εκείνης της πόλης.

Στο Squillace την ανήμερα της επετείου του μαρτυρίου του όλος ο κλήρος συνάζεται στον καθεδρικό ναό, ανανεώνει του όρκους υπακοής στον εγχώριο επίσκοπο και συμμετέχει στις ιεροτελεστίες και στην επίσημη λιτανεία.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η εορτή του είναι στις 17 Απριλίου.

(π.Γ.Π.)

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos