Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Η σημερινή λειτουργική εορτή η οποία εντάχθηκε στο νέο Ρωμαϊκό Ημερολόγιο αναφέρεται στους πρωτομάρτυρες της Εκκλησίας της Ρώμης, οι οποίοι έπεσαν θύματα των διωγμών του Νέρωνα. Οι διωγμοί αυτοί ξέσπασαν ως επακόλουθο της πυρκαγιάς που στις 19 Ιουλίου του 64 κατέστρεψε τη Ρώμη. Ο λόγος που ο Νέρωνας εξαπέλυσε το διωγμό εναντίων των χριστιανών ήταν εξαιτίας κάποιων φημών που κυκλοφορούσαν, υποστηρίζοντας ότι η πυρκαγιά ήταν μια κακόβουλη πράξη προερχόμενη από τους χριστιανούς. 

Την εποχή του Νέρωνα, παράλληλα με την εβραϊκή κοινότητα ζούσε στη Ρώμη και η μικρή ειρηνοποιός κοινότητα των χριστιανών. Σε αυτή την σχεδόν άγνωστη από πολλούς κοινότητα των ακόλουθων του Χριστού συχνά πυκνά αποδίδοταν διάφορες συκοφαντίες. Ο αυτοκράτορας φόρτωσε στους χριστιανούς τις κατηγορίες που του μεταφέρθηκαν σχετικά με την πυρκαγιά, καταδικάζοντάς τους σε σκληρά βασανιστήρια. 

Ο Νέρωνας φέρει την ευθύνη για την έναρξη μιας παράλογης εχθρότητας του ρωμαϊκού λαού, ένας λαός που -αξίζει να σημειωθεί- ήταν πολύ ανεκτικός σε θρησκευτικά ζητήματα. Εκείνη την περίοδο είδαν το φως τα χειρότερα και πιο αποκρουστικά βασανιστήρια εις βάρος των χριστιανών. Η βαναυσότητα μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι άρχισαν να δυσανασχετούν και να αισθάνονται φρίκη με όσα έβλεπαν και λύπη για την κατάντια των χριστιανών. Πολλοί άγνωστοι χριστιανοί μάρτυρες βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς δεν τους γνωρίζουμε όλους αλλά σημασία έχει ότι την αφοσίωση στη χριστιανική τους ταυτότητα τη γνωρίζει ο Θεός τον οποίο δόξασαν χύνοντας το αίμα τους.

Μεταξύ των πιο διακεκριμένων μαρτύρων των διωγμών του Νέρωνα ήταν οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

π.Γ.Π.


 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos