Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Η Μακρίνη ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη μιας και μεταξύ των αδελφών της είναι ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος Νύσσης και ο μοναχός Πέτρος.

Η Μακρίνη εξοικειώθηκε από νεαρή με τις Άγιες Γραφές και ήδη από την εφηβική της ηλικία είχε προικιστεί από μια ιδιαίτερη ομορφιά ώστε αρκετοί νέοι διεκδικούσαν το χέρι της. Ο πατέρας της τότε, όπως συνηθιζόταν, διάλεξε για εκείνη τον καταλληλότερο, ο οποίος δυστυχώς πέθανε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Μακρίνη από το θάνατο του αρραβωνιαστικού της και έπειτα υποσχέθηκε πιστότητα στο νεκρό νέο, σαν μια σύζυγος που προσμένει την επιστροφή του συζύγους της από μακριά. Έζησε στο πατρικό της σπίτι βοηθώντας τη μητέρα της στην διατροφή και φροντίδα των παιδιών καθώς είχε μείνει χήρα μετά τη γέννηση του δέκατου παιδιού της. Όταν όλα τα παιδιά πήραν το δρόμο τους και αποκαταστάθηκαν, η Μακρίνη προέτρεψε τη μητέρα της να αποσυρθούν κοντά στον ποταμό Ίρη, όπου ίδρυσαν ένα γυναικείο μοναστήρι.

Η Μακρίνη επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τον αδελφό της Βασίλειο. Ήταν εκείνη που τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την κοσμική ζωή, πράγμα που έκανε το 356 και ακολούθησε το μοναχισμό και ανήλθε στο επισκοπικό αξίωμα στη Καισάρεια το 370.

Όταν το 373 η μητέρα της Μακρίνας πέθανε εκείνη έγινε ηγουμένη της μονής. Πέθανε το 380 και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων λίγο μακρύτερα από το μοναστήρι.  

 
Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos