Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΘΑΣ  ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Η Μάρθα είναι η αδελφή της Μαρίας και του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα χωριό περίπου τρία χιλιόμετρα απόσταση από την Ιερουσαλήμ. Κατά τις περιοδείες του στην Ιουδαία ο Ιησούς αγαπούσε να περνάει από το σπίτι τους.

Η πρώτη φορά που εμφανίζεται η Μάρθα είναι με την ευκαιρία μιας εκ των επισκέψεων αυτών. Το Ευαγγέλιο μας την παρουσιάζει σαν μια γυναίκα του σπιτιού, νοικοκυρά, δοτική και απασχολημένη στην υποδοχή και την καλή φιλοξενία του υψηλού επισκέπτη, ενώ η αδελφή της η Μαρία προτιμά να ακούει προσεκτικά τα λόγια του Διδασκάλου. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η επίπληξη που απευθύνει η Μάρθα στη Μαρία: «Κύριε, δε σε μέλλει που η αδελφή μου με άφησε μόνη στην υπηρεσία;» Η αξιαγάπητη απάντηση του Ιησού μπορεί να μοιάζει επίσης σαν επίπληξη, που δεν είχε να κάνει με την προκοπή και την εργατικότητά της αλλά σχετίζεται με το άγχος που προξενεί η υπερβολική προσκόλληση στα υλικά αγαθά εις βάρος της εσωτερικής ζωής. Ο Άγιος Αυγουστίνος υποστηρίζει ότι κάθε άλλο παρά επίπληξη ήταν η απάντηση του Ιησού, σύμφωνα με τον οποίο ο Ιησούς αυτό που ήθελε να πει στη Μάρθα ήταν όχι ότι διάλεξε το κακό αλλά ότι η Μαρία διάλεξε κάτι καλύτερο από εκείνη.

Η αγιότητα της Μάρθας έγκειται στην υποδειγματική αφοσίωσή της και στο ότι διακατέχονταν έντονα από αίσθημα βαθιάς υπηρεσίας προς τον Διδάσκαλο, αποτελώντας εν τέλη τρανό παράδειγμα διακονίας.

Η Μάρθα εμφανίζεται εκ νέου στο δραματικό περιστατικό της αναστάσεως του Λαζάρου όπου προβαίνει σε μια θαυμάσια ομολογία πίστεως στην παντοδυναμία του Σωτήρα, στην ανάσταση των νεκρών, στην θεότητα του Ιησού.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos