Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

Πολυάριθμα κείμενα υπάρχουν, πρωτότυπα και μεταφράσεις τόσο ελληνικές όσο και λατινικές, που περιγράφουν τη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας. Όμως πρόκειται για αφηγήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις εμπεριέχουν θρυλικά στοιχεία χαμηλής ιστορικής αξίας. Αυτό προκαλεί σύγχυση καθώς οι αφηγήσεις δεν συμπίπτουν μεταξύ τους ακόμα και σε βασικά σημεία όπως είναι η περίοδος του μαρτυρίου της Βαρβάρας ή ο τόπος που έζησε. 

Σε ορισμένα συγγράμματα το μαρτύριό της χρονολογείται στην περίοδο της αυτοκρατορίας του Μαξιμίνου Α΄ (235-238) ή του Μαξιμιανού (286-305), ενώ σε άλλα, στην αυτοκρατορική θητεία του Μαξιμίνου Β’ (308 -313). Όσο για τον τόπο αλλού αναφέρεται η Αντιόχεια, αλλού η Νικομήδεια, μια πόλη γνωστή ως Ηλιούπολη στην Παφλαγονία, ενώ σύμφωνα με κάποιο μαρτυρολόγιο η Βαρβάρα έζησε στην Τοσκάνη της Ιταλίας. («In Tuscia natale sanctae Barbarae virginis et martyris sub Maximiano imperatore»).

Παρότι, λοιπόν, από την αρχαιότητα η ευλάβεια προς την Βαρβάρα εξαπλώθηκε σε ανατολή και δύση, εντούτοις ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία έχουν διασωθεί και περιορίζονται μόνο στο όνομα, στην ανατολική προέλευση και στο μαρτύριο. Ότι περισσότερο σήμερα συνοδεύει το βίο της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί καρπό της φαντασίας των ευλαβών ανθρώπων που διψούν για πνευματικούς στυλοβάτες και ουράνιους υποστηρικτές. Αυτά τα στοιχεία επηρέασαν τόσο την λατρεία  όσο και την εικονογραφία της συγκεκριμένης αγίας.

Ο πατέρας της Βαρβάρας, Διόσκορος, έκτισε έναν πύργο όπου έκλεισε μέσα την όμορφη κόρη του, την οποία ζητούσαν σε γάμο πολλοί μνηστήρες. Εκείνη όμως δεν είχε πρόθεση να παντρευτεί αλλά να αφιερωθεί στο Θεό. Πριν να εισέλθει στον πύργο, δεν έχει ακόμα βαπτιστεί και θέλοντας να λάβει το μυστήριο της αναγέννησης, πήγε σε μια στέρνα νερού που υπήρχε κοντά στον πύργο, εκεί βυθίστηκε τρεις φορές λέγοντας: «Βαπτίζεται η Βαρβάρα στο όνομα του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Κατ’ εντολή του πατέρα της ο πύργος έπρεπε να έχει δύο παράθυρα, αλλά η Βαρβάρα ήθελε τρία προς τιμήν της Αγίας Τριάδος. Ο πατέρας που ήταν ειδωλολάτρης μόλις έμαθε για τη χριστιανική ταυτότητα της κόρης του αποφάσισε να την σκοτώσει, αλλά, ως εκ θαύματος η Βαρβάρα περνώντας ανάμεσα από τα τείχη του πύργου, κατόρθωσε να διαφύγει. Ο Διόσκορος κατάφερε να τη συλλάβει και αποφάσισε να την οδηγήσει ενώπιον των αρχών ώστε να βασανιστεί και να θανατωθεί. Ο έπαρχος Μαρκιανός προσπάθησε να την μεταπείσει να αποσυρθεί από το σκοπό της. Βλέποντας όμως ότι οι προσπάθειές του ήταν μάταιες διέταξε να τυλίξουν την Βαρβάρα με σκληρά και τραχιά υφάσματα, ακατέργαστα προκαλώντας τον ερεθισμό και τελικά την αιμορραγία του σώματός της.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Βαρβάρα, έπειτα από ένα όραμα που είδε θεραπεύτηκε πλήρως. Το επόμενο πρωί ο Μαρκιανός  την υπέβαλε σε νέα σκληρότερα βασανιστήρια. Αυτή τη φορά τις έσκισαν το δέρμα και την έκαιγαν με πυρακτωμένο μέταλλο, όμως και πάλι η θερμότητα του πυρακτωμένου μετάλλου εκμηδενιζόταν αμέσως. Το ίδιο και οι φλόγες που της είχαν ανάψει δίπλα της σβηνόταν ως εκ θαύματος.  

Στη συνέχεια την υποχρέωσαν να κυκλοφορήσει γυμνή στην πόλη αφού την είχαν πρώτα μαστιγώσει. Όμως και πάλι επέστρεψε ντυμένη και υγιής. Τότε ο Μαρκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της ενώ θα ήταν ο ίδιος της ο πατέρας που θα εκτελούσε την πράξη. Μόλις ο πατέρας της ολοκλήρωσε το έγκλημα μια φωτιά που κατέβηκε από τον ουρανό και τον κατέκαψε. Από τον οποίο δεν έμεινε ούτε η τέφρα.

Ο αυτοκράτορας Ιουστίνος, κατά τον 6ο αιώνα μετέφερε τα Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας από την Αίγυπτο στην Κωνσταντινούπολη. Λίγους αιώνες αργότερα οι Βενετοί μετέφεραν τα Λείψανα στην Βενετία και τα τοποθέτησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού (Torcello).

H Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού, των ανθρακωρύχων, των μεταλλωρύχων, των λατόμων και των πυροσβεστών.
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos