Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΥΠΙΟΥ (ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ) 

Δύο είναι τα ονόματα που τιμώνται από την Εκκλησία σήμερα, ο Άγιος Στυλιανός και ο Άγιος Αλύπιος ο Κιονίτης. Στο προηγούμενο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο τα δύο αυτά ονόματα συγχεόταν ενώ στη νέα έκδοση του Μαρτυρολόγιου το όνομα Στυλιανός δεν υπάρχει.

Προφανώς Στυλιανός ήταν ένα χαρακτηριστικό επίθετο που αποδόθηκε στον άγιο Αλύπιο, αφού ήταν στυλίτης (=από το στύλος. Μοναχοί ασκητές που επέλεγαν να ζήσουν στην κορυφή μιας κολώνας).

Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο μετάνοιας ήταν ο Συμεών (5οςαιώνας) ο οποίος απέκτησε πολυάριθμους μιμητές κυρίως στη Συρία και τη Μεσοποταμία. Στη Δύση αυτή η μέθοδος ασκητικής ήταν σπάνια.

Ο Άγιος Αλύπιος γεννήθηκε το 515 στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας. Ήδη πριν ακόμα γεννηθεί η μητέρα του είδε σε όραμα τη δόξα που επρόκειτο να αποκτήσει το παιδί της. Σε ηλικία τριών ετών μένει ορφανός από πατέρα και λίγο αργότερα παραδίδεται στον επίσκοπο Θεόδωρο για εκπαίδευση. Θα διοριστεί διάκονος και οικονόμος της Εκκλησίας της Αδριανούπολης μέχρι όταν στα τριάντα του χρόνια αισθάνθηκε την ανάγκη να αποσυρθεί ζώντας εσώκλειστος σε ένα κελί, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Έκτοτε ανέβηκε σε μια κολώνα που βρισκόταν έξω από την πόλη όπου και παρέμεινε.

Το ασκητικό του σθένος ενεργοποίησε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού μαθητών, έτσι που ο Αλύπιος ίδρυσε γυναικεία και ανδρικά μοναστήρια.

Λέγεται ότι ένα φως κατέβαινε από τον ουρανό και έπεφτε επάνω στον Αλύπιο καθώς επίσης ότι είχε το χάρισμα να λέει το μέλλον και να θεραπεύει τους ασθενείς.

Για 53 ολόκληρα χρόνια έμεινε όρθιος επάνω στον στύλο και όταν παρέλυσαν τα πόδια του παρέμεινε ξαπλωμένος για άλλα 14 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 614 σε ηλικία 99 ετών.

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos