Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

9

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ, ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Γεννήθηκε στη Ρώμη τον 4ο αιώνα, ήταν αρχιδιάκονος και διετέλεσε σύμβουλος του Πάπα Κελεστίνου Α και έπειτα του Σίξτου Γ.
Έζησε σε μια περίοδο όπου η Αυτοκρατορία είχε πέσει σε παρακμή και απειλούνταν από επιδρομές βαρβάρων αλλά και εσωτερικές ίντριγκες. Σε μια από αυτές τις διαμάχες και πριν ακόμα εκλεγεί Πάπας κλήθηκε να παρέμβει, όταν στη Γαλλία βρισκόταν σε εξέλιξη μια πολιτικής φύσεως διαμάχη μεταξύ δύο Ρωμαίων στρατηγών, του Αέτιου και του Αλμπίνου. Ο Λέων, εξαιτίας των ικανοτήτων του, θεωρήθηκε ως ο πλέον καταλληλότερος άνθρωπος που θα μπορούσε να συμφιλιώσει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα και πράγματι με τη μεσολάβησή του επιλύθηκε πλήρως η υπόθεση. Βρισκόταν ακόμη στη Γαλλία όταν ενημερώθηκε σχετικά για το θάνατο του Σίξτου αλλά και για την εκλογή του στην Καθέδρα του Αποστόλου Πέτρου.
Η θητεία του ως Πάπας διήρκησε 21 χρόνια. Ο δραστήριος, ενεργητικός και αποφασιστικός Ποντίφικας κατόρθωσε όχι μόνο να ενισχύσει το ρόλο της Επισκοπής Ρώμης αλλά και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αιρέσεις ενώ ενήργησε για τη σύγκλιση της Συνόδου της Χαλκηδόνας.
Εν τω μεταξύ στη Δύση επικρατεί το χάος. Η Αυτοκρατορία δεν έχει πια οργανωμένο στρατό και ο Χριστιανισμός απειλείται από το σαρωτικό πέρασμα των βαρβάρων. Οι Ούννοι με τον Αττίλα αρχηγό τους κατευθύνονται προς τη Ρώμη. Το αδύναμο κράτος απευθύνεται στον πάπα ζητώντας του να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση διαλόγου. Ο Λέων αναλαμβάνει ο ίδιος το τολμηρό εγχείρημα και μαζί με μια μικρή αντιπροσωπεία της Συγκλήτου οδεύει προς τη Μάντοβα της Ιταλίας για να συναντήσει τους Ούννους. Ο Αττίλας πείστηκε να διαπραγματευτεί την ειρήνη. Η παράδοση λέει πως τη στιγμή που ο Πάπας του μίλαγε εμφανίστηκε τρομερό όραμα στον Ουρανό με τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο να στρέφουν βέλη κατά των Ούννων.
Αργότερα αντιμετώπισε τους Βανδάλους και το βασιλιά τους τον Γενσερίνο όχι όμως τόσο αποτελεσματικά. Κατόρθωσε παρόλα αυτά να αποτρέψει τη σφαγή των κατοίκων και το κάψιμο της Ρώμης.
Διασώθηκαν 96 ομιλίες και 173 επιστολές του. Συνέθεσε, επίσης, προσευχές οι οποίες εμπεριέχονται στο Sacramentarium Veronense.
Απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου 461 και το 1754 ανακηρύχθηκε Διδάσκαλος της Εκκλησίας.

(π.Γ.Π.)

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos