Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

16 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΥΒΑΛΔΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Ουβάλδος (Ubaldo Baldassini) ήταν γόνος ευγενούς οικογενείας με γερμανικές ρίζες, έζησε όμως στο Γκούμπιο της Ιταλίας. Πολύ νέος έχασε και τους δύο γονείς του. Έκτοτε την ανατροφή του ανέλαβε ένας θείος του. Το 1114 χειροτονήθηκε ιερέας και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε σημαντικές θέσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας του. Η φήμη του ονόματός του και οι αρετές του πολύ σύντομα ξεπέρασαν τα όρια της πόλης, έτσι που το 1126 η Περούτζια τον εξέλεξε επίσκοπό της.
Ο Ουβάλδος όμως που απέφευγε τις τιμές και τις δόξες, ταξίδεψε μέχρι τη Ρώμη για να ζητήσει στον Πάπα Ονώριο Β’ να τον απαλλάξει από αυτό το καθήκον. Για εκείνη τη φορά ο Πάπας ικανοποιεί την επιθυμία του όταν όμως απεβίωσε ο επίσκοπος του Γκούμπιο, αμέσως τον ονόμασε επίσκοπο της πόλεως.
Οι δοκιμασίες του επισκόπου Ουβάλδου ήταν μεγάλες. Το Γκούμπιο την εποχή εκείνη ήταν μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Ούμπριας. Οι διαμάχες μεταξύ των οικογενειών για τον έλεγχο και την εξουσία κατέληγαν συχνά σε ένοπλες συγκρούσεις. Όμως ο επίσκοπος κατάφερνε πάντοτε να δαμάσει τα πνεύματα και να μονιάσει τα αντίπαλα στρατόπεδα. Ακόμα και επιθέσεις εξωτερικών εχθρών απέτρεψε ο πεφωτισμένος και άγιος αυτός επίσκοπος καταφέρνοντας με την πραότητα, την υπομονή και τη γλυκύτητα της ψυχής του, να ξεπεράσει εύκολα πολλές δοκιμασίες, φτάνοντας σε σημείο να κάμψει ακόμα και τους εχθρούς σώζοντας την πόλη.
Ποίμανε την επισκοπή για 31 συναπτά έτη. Πέθανε στις 16 Μαΐου 1160 και ενταφιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό. Η αγιοκατάταξή του έγινε από τον Πάπα ΚελεστίνοΓ’ το 1194. 

(π.Γ.Π.) 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos