Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΓΝΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη από ευγενείς γονείς τον 3ο αιώνα. Όταν ακόμα ήταν 12 ετών ξέσπασαν σκληροί διωγμοί κατά των χριστιανών με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν την πίστη τους. Η Αγνή όμως είχε πάρει απόφαση να παραμείνει προσηλωμένη στη χριστιανική της πίστη και να αφιερώσει την αγνότητά της στο Θεό.

Κάποιο αρχοντόπουλο την ερωτεύτηκε αλλά εκείνη αρνήθηκε να συνάψει σχέση μαζί του. Τότε ο νέος την κατήγγειλε στις αρχές πως ήταν χριστιανή. Η Αγνή οδηγήθηκε στη σημερινή πλατεία Ναβόνα στη Ρώμη και τέθηκε γυμνή σε κοινή θέα. Ένας άνδρας αποπειράθηκε να την προσεγγίσει, όμως έπεσε νεκρός πριν προλάβει να την αγγίξει. Χάρη στη δέηση της Αγνής ο άνδρας αυτός ανασηκώθηκε πάλι, θαυματουργικώς. Στη συνέχεια η αγία πετάχτηκε στη φωτιά που παραδόξως περιορίστηκε χωρίς να της προξενήσει οποιαδήποτε βλάβη. Τελικά θανατώθηκε με μάχαιρα. Ήταν μόλις 13 ετών.

Η παλαιότητα αλλά και η σημαντικότητα της ευλάβειας προς την Αγία Αγνή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στον Ρωμαϊκό Κανόνα δίπλα στα ονόματα άλλων τρανών αγίων μαρτύρων όπως της Λουκίας, της Καικιλίας, της Αγάθης, της Αναστασίας, της Περπέτουας και Φηλικίτης.

Το όνομά της σημαίνει άσπιλη, αμόλυντη, παρθένα στα ελληνικά ενώ στα λατινικά προέρχεται από το agnus=αμνός. Προφανώς δεν μπορεί να έχει δύο προελεύσεις, όμως ο άγιος Αυγουστίνος αναφέρει για τις δύο αυτές εκδοχές: «Αγνή σημαίνει αμνός στα λατινικά, και στα ελληνικά σημαίνει παρθένα».

Εορτάζεται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 21 Ιανουαρίου.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos