Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Eπιστροφή των λειψάνων του αγίου ιερομάρτυρος Βελεντίνου στη Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ)

 

Μετά την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης του εσωτερικού διακόσμου του Καθολικού Ι.Ναού Μεταστάσεως Θεοτόκου πόλεως Μυτιλήνης, τελέστηκε την περασμένη Κυριακή, 3 Αυγούστου, αρχιερατική Θ.Λειτουργία επί τη μεκακομιδή αποτμήματος των ιερών λειψάνων του αγίου ιερομάρτυρος Βαλεντίνου του εκ Ρώμης.

Τα ιερά λείψανα είχαν δωρηθεί στον καθολικό Ναό Μυτιλήνης τον Μάρτιο του 1893, σύμφωνα με την πράξη δωρεάς που φυλάσσεται στα αρχεία της ενορίας, από την Ελισάβετ Θεοφανοπούλου Bargigli μετά τον θάνατο του Ιταλού συζύγου της, ο οποίος, με άδεια των Εκκλησιαστικών Αρχών, κατείχε τα λείψανα για προσωπική του ευλάβεια. Το 1907 ο τότε Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Ιωάννης Μαρένγκο έκανε αυτοψία και επικύρωσε την αυθεντικότητά τους.

Τα λείψανα φυλάσσονταν στον Ι.Ν. Μεταστάσεως της Θεοτόκου ως το 1990, όταν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα προς φύλαξη και ασφάλεια, καθότι ο Ναός είχε αρχίσει πλέον να υπολειτουργεί και ο Καθολικός ιερέας ερχόταν μόνο μερικές φορές τον χρόνο. Την παρελθούσα Κυριακή επέστρεψαν εκεί όπου ανήκαν: στον πρόσφατα ανακαινισμένο από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ι.Ν Μεταστάσεως Θεοτόκου Μυτιλήνης. Ο Ναός έχει πλέον χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, λόγω του εξαιρετικά πλούσιου εσωτερικού διακόσμου του.

Η αρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου, Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου και Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου κ.κ. Νικόλαο και συλλειτούργησαν τέσσερις ιερείς. Στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και στη Θ. Λειτουργία ήταν παρόντες και δύο ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως εκπρόσωποι των Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μυθήμνης, καθώς και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού.

 

Τα λείψανα του αγίου ιερομάρτυρος Βαλεντίνου αναπαύονται μέσα σε ασημένια λειψανοθήκη, σφραγισμένη με πορφυρά νήματα και με το βουλοκέρι της σφραγίδας του Αρχιεπισκόπου. Αυτή η πρώτη λειψανοθήκη με τη σειρά της είναι τοποθετημένη μέσα σε μια μεγαλύτερη και πολυτιμότατη.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος και αναπληρωτής π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Γεώργιος Παλαμάρης, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos