Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Τι είναι η Γέεννα του Πυρός

ΚΟΙΛΑΔΑ_ΤΗΣ_ΓΕΕΝΑΣ_2.jpg

Όσα διαβάζουμε στα Ιερά Ευαγγέλια δεν είναι πάντοτε ευκατανόητα. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε λέξεις και εκφράσεις που για τους σύγχρονούς του είχαν κάποια λογική αλλά για εμάς που ζούμε σε μια μακρινή από Εκείνον χρονική περίοδο λένε από ελάχιστα έως καθόλου αφού αγνοούμε παντελώς τη σημασία ή το συμβολισμό τους.
Ένα από τα πολυάριθμα παραδείγματα είναι ο όρος γέεννα. Το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 22) αναφέρει τα εξής:
«᾿Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ εἰκῆ ἔνοχος ἔσται τῇ κρίσει· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ ρακά, ἔνοχος ἔσται τῷ συνεδρίῳ· ὃς δ᾿ ἂν εἴπῃ μωρέ, ἔνοχος ἔσται εἰς τὴν γέενναν τοῦ πυρός».
Η Γέεννα είναι μια γεωγραφική περιοχή. Πρόκειται για μια κοιλάδα η οποία βρίσκεται νότια της Ιερουσαλήμ. Το όνομά της προέρχεται από τον εβραϊκό όρο ge-hinnom που σημαίνει κοιλάδα του Εννώμ.
Κατά την αρχαιότητα υπήρξε τόπος λατρείας του θεού Μολώχ. Αυτή η παγανιστική θρησκεία περιλάμβανε τη θυσία και την καύση μικρών παιδιών.
Την εποχή του Χριστού έκαιγαν εκεί τα απορρίμματα την πόλης.
Η Γέεννα απέκτησε τη σημασία της πύρινης κόλασης και σύμφωνα με τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης υποδήλωνε τον μετά θάνατο τόπο τιμωρίας των κακών και αμετανόητων ανθρώπων δηλαδή την κόλαση.

πγπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος